Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8270822 www.bgdnes.bg

8 бона заплата за секретарката на Божков

Йоана Чолакова участва във финансиране на фирма на Братя Галеви като шеф в "Холдинг Пътища"

Впечатляващите осем хиляди лева заплата е получавала секретарката на Васил Божков Йоана Чолакова, показа проверка на "България Днес". Атрактивната дама, която бе арестувана и обвинена за участие в престъпна група, ръководена от Божков, взема солидната сума като ръководител в една от фирмите на шефа си. Оказва се, че задачите на Йоана далеч не се изчерпват в носенето на кафе като лична асистентка на хазартния бизнесмен и връзки с иманяри и сводници, както твърди прокуратурата.
Дълги години племенницата на Аня Пенчева изпълнява и далеч по-отговорни функции. В периода 2008-2013 г. тя рамо до рамо със своя шеф е в надзорния съвет, а впоследствие в съвета на директорите на контролирания от Васил Божков "Холдинг Пътища". По това време дружеството е сред най-големите играчи в строителния сектор. Спечелените поръчки за ремонт на пътища и жп линии са за стотици милиони левове. Като награда за впечатляващите резултати според информация в медиите Васил Божков си разпределя допълнително възнаграждение от милиони левове. Доволно заплащане получават и останалите шефове на холдинга. Така Йоана Чолакова се разписва срещу 8 000 лв. месечно, а за по-висшестоящите управители сумата е дори двойна. Дали и те са получавали допълнителни бонуси за добро представяне, не става ясно. През 2013 г. холдингът е обявен в ликвидация, което вероятно води до преместването на Чолакова като секретарка на Божков.

Реклама


Именно тази й работа според прокуратурата я прави част от престъпната група на Васил Божков. Към днешна дата Чолакова е в ареста, докато яснота около връщането на шефа й от Дубай няма. Междувременно от публикация на разследващия сайт Биволь стана ясно, че българските власти вероятно непряко са съдействали за бягството на хазартния бос. Според материала Божков е разполагал със служебен задграничен паспорт, издаден от Министерството на външните работи. Документът гарантира приоритетно обслужване от властите в чужбина на неговите притежатели. По закон такива паспорти се издават на специални категории лица, сред които държавни служители, върховни съдии, прокурори, следователи, кметове или лица, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи. Самият Васил Божков не попада в тези категории, което прави мотивите за издаването на паспорта неясни.
Докато управлява пътностроителната фирма, Йоана Чолакова участва във вземане на решения за отпускането на заеми на множество дружества от обръча около Васил Божков, показва финансовият отчет на "Холдинг Пътища" за 2007 г. Сред тях е и "Инфрастрой 2001", която е финансирана с над 800 000 лв. от дъщерни дружества на холдинга. Според документа парите са дадени като оборотни средства, а лихвата е 8 процента на година.
Самата фирма "Инфрастрой 2001", получила заема, има прелюбопитна история. По това време 51 процента от акциите са собственост на Васил Божков чрез фирмата му "Латис". Останалите 49% се държат от "Сити асет мениджмънт". Нейни собственици от своя страна са бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, Христофорос Аманатидис-Таки и перничанинът Феодор Феодоров-Федката. Името на Феодоров в миналото е свързвано с криминални скандали, а официално той е известен като шеф в нашумелия "Съюз за Перник", който подкрепи Георги Първанов при издигането му за кандидат за втори мандат.
Фирма "Инфрастрой 2001" за няколко години успява да спечели обществени поръчки за десетки милиони левове. Според медийни публикации при част от конкурсите няма конкуренция, което гарантира победата. Наред с почистване на пътните настилки в Благоевградско и Пернишко са грабнати и договори за ремонт. Сред тях изграждане канализацията в с. Бараково, рехабилитацията на пътищата Перник - Брезник, Сапарева баня - Паничище, Радомир - Ковачевци и т.н.

Плаща в брой за гигантски апартамент

Впечатляващата заплата от 8000 лв. на месеца позволява на едва 30-годишната тогава красавица Йоана Чолакова да поддържа висок стандарт на живот. Средствата й дават възможност да си купи огромен апартамент в един от най-елитните столични квартали. Според документите по сделката Чолакова не ползва ипотечен кредит, а директно плаща за жилището. Площта на апартамента е 183 кв. м, а към днешна дата стойността му според брокери гони един милион лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама