Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8270909 www.bgdnes.bg

С куршум в сърцето за Хайо

Килърите стрелят по бандита пред пернишки хотел

Шатката признава за убийството на Николай Христов, получава 20 години и духва от зандана

С изстрел право в сърцето и още 8 куршума в тялото приключва житейският път на пернишкия бандит Николай Христов-Хайо. Той е известен като наркопласьор, автокрадец и касоразбивач. В полицията разполагат със сигнали, че 28-годишният Хайо е част от местна банда за наркоразпространение, в биографията си записва присъди за кражби и изнудвания.
Фатална за крими героя се оказва датата 19 февруари 2008 година. Минути след 20 часа Хайо минава покрай хотел "Струма" в центъра на Перник. Според запознати бандитът се кани да празнува рожден ден на свой приятел. Хайо подкарва своята "Шкода Фабия", но се спира за секунди, защото вижда трима познати. Докато още е в движение, покрай него профучава автомобил, от който килър открива огън и го очиства на място.

Реклама


Убиецът използва заглушител и повечето очевидци не разбират кога куршумите се забиват в тялото на известния крими представител. След изстрелите шкодата потегля сама от светофара и след 50 метра се блъска в оградата на хотела.
Николай Христов е улучен с 9 куршума, два са смъртоносни, казва пред журналисти след покушението тогавашният директор на полицията в Перник комисар Димитър Шереметиев. Час след екзекуцията криминалисти откриват в района на бившия стъкларски завод "Кристал" червен "Форд Ескорт". Предполагат, че автомобилът е използван от килърите, които му драсват клечката. Справка показва, че автомобилът е краден.


При огледа на местопрестъплението криминалисти откриват, че два от куршумите са се забили в климатика на заведение на пернишкия площад. Новото улично убийство, според тогавашния вътрешен министър Румен Петков, е "разчистване на сметки при "противоборството на два клана" в Перник.
След като тялото е освободено от полицията, няколко дни по-късно, близките на Хайо вдигат ковчега от дома му в пернишкия квартал "Мошино". Носят на ръце в продължение на 3 километра до най-близкото гробище. Според запознати със сигналите на подземния свят този вид траурна церемония е намек за вендета.
Приближените на мъртвеца коментират, че той е бил предупреден месец по-рано за готвеното покушение. Като предпазна мярка Хайо и жена му започват да използват бронирани жилетки. Във фаталната вечер крими героят оставя предпазното средство, защото отива на купон с авери и не очаква удар от враговете.


Войната между групировките разкрива и извършителите на убийството. Криминалистите се залавят да тарашат квартири на хора от престъпния контингент в квартал "Изток". Проверени са също и дискотека, собственост на убития през 2005 година Райко Кръвта, и кафене "Лого". От две от жилищата са иззети 120 патрона, пушка, пищов "Макаров", газов пистолет, преправен в боен, две радиостанции, настроени на полицейска честота, и дрога. От полицията подозират, че убиецът е част от групировката на разстреляния наркобос Райко Василев-Кръвта.
Месец след убийството разследващите съобщават, че килърът е разкрит. Първоначално като съучастник за екзекуцията е задържан 34-годишният Иван Цветков-Ванче от Радомир. Той е лежал за убийство и е разследван за кражби и незаконно притежание на оръжие.
Дни по-късно Иван Цветков се превръща от заподозрян в един от основните свидетели за разследващите. Той разказва как 20 дни след екзекуцията серийният убиец Станислав Методиев-Сиси му е споделил всичко. Така Сиси се сдобива с обвинения за поръчител на убийството на Хайо. Като фактическия стрелец е обвинен Николай Николов-Шатката. Той е познат на представителите на подземния свят като част от бандата на Райко Кръвта. Шатката е задържан за смъртта на Хайо в края на март 2008 г. Дотогава в продължение на 6 години се крие от полицията заради друга присъда от 2002 г.
Ванче, който е от обкръжението на Сиси и Шатката, се оказва основният свидетел срещу тях. Той дори приписва на Шатката още две убийства - на Кръстьо Кръстев и Бойко Славчев, изчезнали безследно на 29 май 2007 г. "Изстрелях по Хайо 10 куршума", признава Шатката пред магистратите по време на процеса.
През април 2011 г. присъдите за Хайо са окончателно потвърдени на три инстанции. Сиси получава 18 години затвор за поръчителство на убийството, участие в организирана престъпна група и лихварство. Освен това Сиси има и доживотна присъда за тройно убийство на длъжниците Цветелин Карпузов, Биляна Кръстева и Кирил Христов. Магистратите дават на Шатката 20 години затвор за екзекуцията на Хайо. Докато търкат нара, Сиси и Шатката пропяват като свидетели срещу хората на Райко Кръвта и разбитата им банда, т.нар. пернишки килъри.
Екзекуторът Шатката е тикнат зад стените на Централния софийски затвор. Тъмницата не му понася и в края на април 2014 г. той бяга от панделата. Компания му прави гватемалецът Хосе Мартинез, който е погнат за въоръжен обир в прохода Хаинбоаз. Години по-късно се оказва, че чужденецът е използвал фалшив самоличност и всъщност е най-търсеният аржентински бандит Родолфо Хосе "Руския" Лорман.
Двамата с Шатката се възползват от това, че са назначени за парнаджии. Те разбиват стената на котелното и духват през главния вход на пандиза. Там ги чака "Опел Астра" със син буркан, пуснат в двора без проверка. За бягството надзирателите разбират часове по-късно. Предупреждават граничарите на пунктовете, но вече е късно. За бягството от панделата е образувано разследване в Софийската районна прокуратура. Шатката е осъден задочно на 4 г. затвор, но ченгетата и до днес нямат следа от него.


Досие

Няколко години преди смъртта си Николай Христов-Хайо е арестуван по подозрения за убийство. На 12 януари 2004 г. ченгетата го заключват заради екзекуцията на 28-годишния крими тип Ангел Стефанов-Гяволето, който е разстрелян с 13 куршума в Дупница. Основната версия е, че Гяволето е ликвидиран, тъй като предал на полицията бандата на известния автоджамбазин от Перник Васил Борчев-Борчо. Заедно с Хайо, полицията задържа край Симитли Валентин Кирилов-Пуйката и Ивайло Иванов с откраднато "Ауди А6".
Дори и след като е очистен, Хайо продължава да бъде клиент на Темида. Седмици след убийството му той е призован в Окръжния съд в Кюстендил. Процесът срещу Хайо и още трима е за кражба на автомобил "Фолксваген Голф" през далечната 2000 година. Делото се влачи с години, понеже съдебните власти не могат да привикат собственика на возилото, който е сърбин.

Ченгета разказват, че Хайо е бил известен с ловките си пръсти и е викан в Кюстендил многократно, за да демонстрира и предава опит по отключване на немски коли, в което се е специализирал. Очевидци се кълнат, че джамбазинът отключвал немските возила от марките „Ауди“ и „Голф“ за не повече от 15 секунди, което си е рекорд за българската автомафия.


Вдовицата: Няма да хванат беглеца

Няма да хванат Шатката! Това споделя пред вестника вдовицата на разстреляния пернишки крими герой Хайо Ирена Петрова след бягството на килъра му от затвора.

Още в първите дни жената на Хайо е категорична, че полицията няма да открие виновника за смъртта на мъжа й. Тя е на мнение, че правосъдието не работи. Затова не се задоволява с наказанието за убийството. Казва, че никаква присъда не й носи удовлетворение и не може да възстанови загубата на любимия.

Реклама
Реклама
Реклама