Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8271113 www.bgdnes.bg

Адвокатка в афера с имотни далавери

ГДБОП тараши офиси и кантори

Картечни пистолети открити при операцията

Трима души, сред които известна адвокатка, са били арестувани във Враца при акция на ГДБОП. Тя идва след разследване на мащабни имотни измами, извършвани в различни села и градове в Северозападна България. При операцията са открити картечни пистолети и улики за документни престъпления.
Антимафиотите са нахлули в жилищата на адвокатката и на местен бизнесмен, популярен с прозвището Иво Борката, съобщи врачанската информационна агенция Bulnews. По-късно те били арестувани. По време на операцията ченгетата са влезли в офиси на фирми на площад „Св. Софроний Врачански“ и в адвокатска кантора в центъра на града. Логистичната подкрепа е оказвана от местни ченгета, които обаче не са били запознати с конкретните действия на колегите си от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".
Специализираната операция е планирана като противодействие на оплаквания на пострадали от имотни измами. Разследването продължило с месеци, в които се събирали доказателства. При тарашите били намерени доста нотариални актове на имоти от различни места в Северозападна България. Не е ясно колко от тях са истински. В офисите на заподозрените са открити и печати на кметства, общини и съдилища. Сред находките има и доста пълномощни, за които се установява дали са редовни. При тарашите били намерени много оръжия и боеприпаси. Открити са картечни пистолети „Шипка“ и „Скорпион“, автомати и боеприпаси за тях.
За операцията не бе обявена никаква официална информация. От Врачанската окръжна прокуратура отказаха подробности, като мотивът бе, че говорителят Камелия Трифонова не е на работа, а тя е единственият оторизиран да говори с медиите. Телефонът на адвокатката, в чиято кантора е бил правен обиск, се оказа изключен.
Само преди дни с присъди се сдобиха задържаните при друга акция в района, в която бяха открити сериозни количества подобно оръжие. В случая също бе замесен адвокат. Това бе групата на Тихомир Нинарски-Тихия от Бяла Слатина. Със споразумения с прокуратурата членовете й получиха по три и половина години затвор.
Групата на Тихия бе задържана на 30 януари миналата година. Тя попада в полезрението на ченгетата покрай разбития оръжеен склад в София на столичния адвокат Ивайло Попов, откъдето са иззети десетки картечни пистолети "Узи" и взривни вещества. Според разследващи Тихия и другарите му са отломки от схемата на юриста за пласиране на нелегално вкараното в страната бойно оръжие.
Акцията срещу бандата на Тихия е била предхождана от няколкомесечно тайно наблюдение. Разследващите дори успяват да изпратят полицай под прикритие, който си купува оръжие от нелегалните търговци. След като се изяснява самоличността на всички членове, следва самата операция. Агенти на ГДБОП атакуват изненадващо домовете и част от скривалищата на рецидивистите. При обиските са открити пет пушки, картечен пистолет "Судаев" и 16 пистолета "Макаров", "Маузер", "ЧЗ", "Унион". Иззети са и десетки пълнители и над 1000 патрона. Наред с намереното събраните улики сочат, че през ръцете на Тихия и другарите му е минало още солидно количество оръжие, разкриха разследващите след операцията. Срещу суми от 1000 лв. за пистолет "Макаров" до 3000 за автомат "Калашников" Нинарски и другарите му снабдявали местния подземен свят. Дейността си те въртели от началото на 2017 г.
Тепърва ще става ясно дали между операциите във Враца и Бяла Слатина има някаква връзка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама