Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8282813 www.bgdnes.bg

Гафове по делото срещу екскмета на Септември

Магистрати откриват противоречиви обвинения

Не става ясно кога заместникът на Марин Рачев е поемал поста

Гафове в обвинението връщат делото срещу доскорошния кмет на Септември Марин Рачев за източване на общината, научи "България Днес"! Спецмагистрати от две инстанции приемат, че има значителни пропуски в обвинителния акт срещу бившия управник, заместника му Явор Митев и чиновниците Станой Милов и Ангел Бончев. Определението на апелативния спецсъд за прекратяване на делото излиза в деня, в който Общинската избирателна комисия гласува да прекрати правомощията на Рачев след съдебно решение за конфликт на интереси.
Пред Темида скандалният градоначалник е изправен за умишлена безстопанственост. Заместникът му е погнат за длъжностно престъпление и отказване на съдействие на частни съдебни изпълнители, а другите двама - за съставяне на неверен документ. Първоначално разследващите нищят и неизгодна сделка.
Самият Рачев смята, че атаките срещу него са заради термални извори при село Варвара. Проблемите му започнали, когато е променен статутът на терена от частна в публична общинска собственост. Така е била прекъсната възможността ЧСИ-та да се разпореждат със собствеността. Това разгневило шефовете на няколко фирми, които започнали да пускат сигнали.
Според прокуратурата в общината са попълвани и одобрявани документи за приключени ремонти, които в действителност не са се случили. От това са последвали значителни щети в общ размер на близо 300 хил. лв. Въпреки обвиненията от април 2018 г. съдът остави Рачев на поста.
Делото срещу него е внесено през октомври м.г. Оказва се, че обвинителният акт е миниран от куп нередности. Магистратите не успяват да разберат за какъв период от време Митев е замествал кмета. Според обвинението Рачев е бил неотлъчно на поста си от май 2017 г. до август 2018 г. Документи обаче показват, че Митев е бил назначен с две заповеди от февруари и август 2018 г. да изпълнява длъжността кмет, а през август 2017 г. му е било възложено да се занимава с обществени поръчки.
"Никъде не е описано тези заповеди за какъв период от време са били валидни и дали са имали еднократен характер, или касаят период от време. Не е ясно кой е изпълнявал длъжността кмет при налично припокриване на тези инкриминирани периоди", откриват съдиите. Според тях липсата на яснота е пречка за обвиняемия да научи в какво престъпление е обвинен.
Освен това никъде обвинението не е описало в какво се изразява неупражненият контрол от Рачев спрямо Бончев и Милов във връзка с изготвените от тях приемо-предавателни протоколи. Магистратите откриват противоречия между обвиненията на Рачев, от една страна, и Бончев и Милов от друга. "Рачев е обвинен за заплатени недължими суми по завишени цени, като не е упражнил контрол върху действията на Бончев и Милов. Обвинението спрямо двамата се изразява в подписване на протоколи, в които са отразени неизвършени строително-монтажни работи. От една страна, е налице обвинение за плащане по завишени цени, а от друга - за отразени неверни обстоятелства в официални документи", посочват съдиите Димчо Георгиев, Даниела Росенова и Магдалена Лазарова. Затова те връщат делото на поправителен.
При друг сблъсък с Темида скандалният кмет получи 2 г. условно за укриване на данъци. Наказанието е потвърдено на две инстанции, чака се окончателната дума на Върховния касационен съд. Рачев е признат за виновен, че през 2006-2007 г. като управител на фирмата си "Марин Рачев-Менсъл" е подал неверни данъчни декларации, с които си е спестил налози в размер на 118 923 лева.
След присъдата Рачев стана клиент и на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). След извършена ревизия имането му е поставено под запор, а в съда е внесен иск за конфискация. Претенциите за незаконно имущество са базирани на шест тома доказателствени материали. Сред тях е и тефтерчето, иззето при обиските през февруари 2018 г. В него са записвани инициали и големи суми срещу тях. По време на тараша ченгетата откриват в дома на управника справки от ДАНС за местните избори, които се предполага, че са изтекли от МВР или прокуратурата.
Според документите богатството на Рачев се оценява на над 9 млн. лева. Наред с банковите сметки под запор са поставени аптека, цех за месопреработка, магазин, две масивни търговски сгради, жилищна постройка със закусвалня, парцели и други.


Жена му се цани да го наследи

Жената на Марин Рачев се кани да го наследи на поста кмет на Септември. След като стана ясно за отстраняването на съпруга й, Васка Рачева стана първият кандидат за предстоящите частични избори в общината. Кандидатурата й е издигната от селските кметове и от общинари, които са в местната коалиция на ГЕРБ и ВМРО. В декларация след уволнението на кмета те посочват, че само съпругата му би могла да продължи неговата програма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама