Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8282983 www.bgdnes.bg

Рязко се замогва арестуван съветник


   Апартаменти и ниви купуват Какалови

Общинарят е закопчан заради корупционна схема в Басейнова дирекция - Пловдив


Рязко са се замогнали през последните 2 години арестуваният общински съветник от ВМРО в пловдивската община "Марица" Георги Какалов и съпругата му Красимира. Това става ясно от декларацията за имущественото му състояние. През 2019 година съпругата на съветника, който бе задържан преди дни след акцията в Басейнова дирекция - Пловдив, се е сдобила с офис от 51 кв. м във Войводиново на цена от 16 050 лева. Семейството е придобило и апартамент в Пловдив от 67 кв. м. Той вероятно е купен със заем, тъй като в декларацията фигурира, че Красимира има ипотечен кредит за 74 000 лева. Жената на съветника е придобила земеделска земя в село Желязно, а съпругът й - нива в асеновградското село Горнослав през 2019 г. Година по-рано Красимира е станала собственик и на още една нива в село Свежен.
Съпрузите карат джипове за по 5000 лева. Красимира придобила нейния "Мерцедес" през 2017-а, а Георги Какалов си купил "Гранд Чероки" през 2009 г.
Справка за имущественото състояние на семейството сочи още, че съпругата на общинаря е съсобственик във фирма "Метал-Микс" ООД, която се занимава с производство на метални конструкции.
Георги Какалов е втори мандат съветник в местния парламент на пловдивската община "Марица". Той бе и кандидат за кмет на общината на местните избори, съобщава сайтът Марица.
Преди време Какалов държал под наем ресторант до конната база във Войводиново, но година след това се отказал от този бизнес. Сега жена му работи в офис за бързи плащания във Войводиново. Семейството живее в село Желязно.
Преди дни Специализираната прокуратура повдигна обвинение на трима души за участие в организирана престъпна група, в която влизат шефката на Басейнова дирекция – Пловдив, Цветелина Кънева, юрисконсултът на ведомството Димитър Белин и съветникът от ВМРО Георги Какалов.


"Групата е действала от края на 2018-а до настоящия момент", обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева след арестите на заподозрените в схемата.
"Групата е създадена с користна цел и цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и оказване на влияние", обясни Милева. По думите й са задържани директорът на дирекцията, главният юрисконсулт, както и общински съветник от община „Марица“. Тримата арестувани са се познавали, а според държавното обвинение схемата била измислена от общинския съветник през 2018 г. Двете длъжностни лица се познавали с общинския съветник и поддържали много добри отношения. Още през 2018 г. по инициатива на общинския съветник била създадена схема, от която участниците в организираната престъпна група да получават лични облаги от Басейнова дирекция чрез издаване на разрешителни по Закона за водите. За тази цел главният юрисконсулт и други лица от дирекцията започнали да правят масирани проверки на животновъди, които отглеждали водолюбиви птици, както и за незаконни сондажи, обясни прокурор Сийка Милева. И допълни: "В КПКОНПИ постъпи оперативна информация за това, че длъжностни лица от Басейнова дирекция съвместно с длъжностни лица от местната власт принуждават лица, които искат да се проведат съответните сондажи и да добият воден ресурс, да получават съответните разрешителни чрез заплащане на много по-висока сума, като за целта се използват конкретни дружества на много по-висока цена."

Триото остава в ареста

Спецсъдът остави в ареста шефката на Басейнова дирекция – Пловдив, Цветелина Кънева, юрисконсулта на ведомството Димитър Белин и съветника от ВМРО Георги Какалов. Те са с обвинение за организирана престъпна група. Според съдия Христина Михайлова има обосновано предположение за извършено престъпление от Кънева и Какалов. Адвокатите на задържаните подчертаха, че нямало доказателства за подкуп, нито свидетели, които да твърдят, че са прикривали проверки на лица или фирми по указание на Кънева. Прокуратурата пък обяви, че имало множество пострадали свидетели. Една от схемите, които се разследват, била за пренасочване на кандидати за разрешителни към определени хидрогеоложки фирми, които да им подготвят документите. Те вземали по-скъпо от обикновено, а разликата се разпределяла между замесени в схемата.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама