Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8285841 www.bgdnes.bg

Актриси се изпокараха за заразата

Играят постановки пред празни зали, театри може да отворят, но зрителите през място 

Актьорската гилдия се изпокара заради затварянето на театри като превантивна мярка срещу коронавируса.
Актрисите Александра Василева и Теодора Духовникова влязоха в конфликт дали е правилно или не допускането на публика в залите. И двете играят в Народния театър, но въпреки това напрежението се усети в думите им.

Реклама


"Не театрите трябва да се забранят, а телевизиите", изригна Василева.
"Алекс, моля те. Просто е несериозно да се държим като „актьорчета“, които и без това играем всяка вечер, дори и с температура (знаеш) и врякаме, че ако не изиграем и това представление, народът ще погине в културен мрак, лишен от божественото ни присъствие на сцената. Айде малко по-сериозно", отвърна Духовникова и приложи твърдение на главния вирусолог в Берлинската университетска болница, според който през есента положението ще стане критично.


Като протест срещу ограничението актьорите от театър "Възраждане" изиграха снощи пред празен салон постановката "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов. Представлението беше излъчвано на живо в социалните мрежи, а актьорът Роберт Янакиев заяви, че нищо не може да ги спре да бъдат заедно. От варненския театър обявиха, че до края на месеца ще изиграят две представления, които зрителите ще могат да гледат на живо в интернет.
Собствениците на киносалони у нас също реагираха остро на заповедта на министъра на културата Боил Банов. Те признаха, че едва три зали в страната са затворени, а останалите продължават да работят, защото разпоредбата била неясна.
Премиерът Бойко Борисов нареди вчера на Банов да разгледа възможността да се отворят кината и театрите в населените места без случаи на коронавирус. Условието е местата да се продават през едно и зрителите да бъдат разположени в залите като шахматна дъска.
"Чух глупостта, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотация - не е вярно. Ние плащаме десетки милиони дотации. За 50 или 100 хиляди лева, или 200 хиляди лева - това ли е целта според вас. Аз искам да имаме театри. Щабът предлага и ние изпълняваме", отвърна на нападките Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама