Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8287429 www.bgdnes.bg

В разпространени записи с Васил Божков: Кой ще разкара убийците?

Дай да видим залите, половината ги взимам, казва бизнесменът

- А убийците, кой ще ги разкара от около София, къде шетат?
- Убийците не знам, който ги е викал, да ги разкара. Това не знам за такива неща.
- Не знаеш, обаче се знае.
Записите от подобни завоалирани разговори водят мъже, които прокуратурата разпространи и за които се счита, че са с участието на Васил Божков. Става въпрос за четири аудиофайла и свалените като текст разговори. От държавното обвинение поясниха, че пускат записите заради високия обществен интерес по разследването, и допълват, че има разрешение от наблюдаващия прокурор. Държавното обвинение не споменава кои са участниците в разговорите, освен че се пускат във връзка с разследването на организирана престъпна група с ръководител обвиняемия В.Б. Гласовете приличат на тези на Божков и доскорошните му партньори в "Ефбет" Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир. В сваления текст думите на различните хора са обозначени с М.Г. (мъжки глас) с номерата 1, 2, 3 и 4. Разследването срещу Божков започна по сигнал на Найденови, а наскоро Цветомир каза, че има запис на разговори, които е предоставил на разследващите. Те били от избухването на конфликта между съдружниците през миналото лято. Цветомир Найденов обясняваше, че Божков им поискал контролния пакет от "Ефбет", а след това ги заплашвал. Той обяви, че Божков също записвал поне един разговор. Не става ясно дали пуснатите разговори са именно от този момент, но тематиките са подобни.
Прокуратурата пояснява, че става дума за "части от разговори", но вече им били направени компютърно-технически експертизи.
"Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес", посочват от държавното обвинение.
В друг аудиозапис, в който също говорят Найденови, а вероятно М.Г.3 (мъжки глас на един от четиримата участници) е на Васил Божков, също се говори за убийства:
М.Г.4: И затова ни заплаши с убийство?
М.Г.3: Не съм ви заплашил с убийство.
М.Г.4: Е не бяхме ли.
М.Г.2: Заплаши не е точната дума.
М.Г.4: Динов, не знам си кой си, не знам си кво си.
М.Г.2: Е тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и ние.
М.Г.3: Които предават - умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю.
Динов вероятно е Йордан Динов, който бе разстрелян през април 2012 г. в центъра на София. Манол Велев беше прострелян от наемник през 2007-а и оттогава е в кома. Тони Наумов е бивш съдружник на Васил Божков, който почина внезапно през 2018 г. на 63 г., а месец по-късно се самоуби и синът му.
Вероятно записите са от различни срещи между Божков и Найденови, като поне в единия случай записващото устройство е поставено сравнително далече от говорещите и думите им се разбират трудно.
В друг звукозапис ключовите изречения на Васил Божков са две, което е и причината за раздора между него и бившите му съдружници - "Добре бе, дайте да сме партньори, да ми дадете това, което мисля, че е мое" и "половината от онлайна ". Според изявления на Цветомир Найденов още преди Божков да бъде обвинен, той е поискал от фамилията половината от бизнеса им с онлайн залагания. След това прибавя и още 10% от бизнеса и стават 60%. "Така съм ги платил", казва Божков.
Подялбата на бизнеса с игрални зали се споменава и във втория запис.
"Дай да видим залите, половината ги взимам. Вие ги подгответе, аз ще избера кои да взема. Ако искате, ми платете", казва Божков. След това Найденови му казват, че не са на себе си, защото ги плаши с убийство и ги мачка. "Ако искам да ви смачкам, ще ви смачкам наистина. Не искам да ви мачкам", отговаря Божков. Малко след това казва:
"Вие сте живели досега под похлупак" и добавя: "Под похлупак - никой не е смел да ви каже гък.“

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама