Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8287672 www.bgdnes.bg

Бащата на отровените деца в развод с майката беглец

Предстои му дело за изнасилване

Таткото е в затвора заради пребит до смърт младеж в Кардам

Молба за развод от затвора е подал бащата на шестте отровени с препарат за гризачи деца от Кардам. Той искал да сложи официално край на брака си с майката на хлапетата Росица, която ги заряза и избяга при любовник в средата на миналия декември. Месец и половина по-рано 9-годишният й син Стефчо издъхна от отровния химикал, пъхнат в стените на къщата на семейството. Останалите пет деца оцеляха по чудо, след като бяха приети и лекувани в Добрич и Варна.
Фактът, че бащата на децата е подал молба за развод с Росица, се разбрал по време на дело в съда, на което бяха разгледани исковете на социалните служби за определяне на мярка за защита на спасени деца. Магистратите решиха те да бъдат отглеждани до пълнолетие от баба си Стоянка и дядо си Живко.
Пред съда бащата на непълнолетните братчета и сестрички заявил, че е съгласен наследниците му да бъдат поверени на тъста и тъщата. Изненадващо за всички в залата той обявил, че от затвора е подал молба за развод с майка им Росица.


"Не зная кога е пуснал молбата за развод. Пред мен отрича да е направил това, но пред съдиите каза, че е депозирал молбата. Всички ние много се учудихме. Големият ми внук, който е в седми клас, си говори с баща си и пред него той казал, че няма да се развежда с майка му. В крайна сметка на тоя човек не може да се вярва, но допускам, че пред съда каза истината. Социалните също не знаеха за развода. По време на заседанието той не каза за кога е насрочено делото му за раздялата с Росица", разказва бабата на децата Стоянка пред "България Днес". Тя допълва, че зет й бил изключително проблемна личност и докарал в къщата им само ядове. Родом бил от Добрич, но когато се залюбили с Росица, се пренесъл при нея в Кардам.
"Три от децата са на негово име, признал ги е. Баща е и на другите три, но тях не е признал. Те се водят на името на майка си. Когато Росица ги раждаше, той създаваше проблеми. Не искаше да си даде личната карта в болницата да запишат децата. Хвърляше паспорта си в контейнерите с боклука на улицата, луда работа. Заради това хората в селото говорят, че три от децата са негови, а другите три - не. Това категорично не е вярно. Той е баща на шестте деца, но е лош човек. Никой от неговото семейство не се интересува от съдбата на децата. Родителите му отдавна са разделени. Майка му като баба една вафла не е купила на внуците си. Внуците ми не изпитват чувства към тях, защото реално не ги познават, не поддържат контакт", обяснява Стоянка. Тя обяснява, че зет й сега излежава в затвора присъда от четири години. Наказанието му е наложено заради смъртта на млад мъж от Кардам, който починал известно време след като бил пребит от зетя на Стоянка. По думите й той няма да излезе скоро от затвора, защото му предстои още едно наказателно дело. Бабата обяснява, че бащата на внуците й е обвинен и за изнасилване. Тя не знае докъде е стигнало разследването по този случай, както и кога делото ще влезе за разглеждане в съда. Според Стоянка именно предстоящите дълги години зад решетките, които чакат зет й, са били мотивът му да даде съгласие непълнолетните му деца да бъдат поверени на тъста и тъщата му. Бабата на хлапетата определя това като единствената разумна постъпка от страна на зет си. Ако той не бе дал съгласие, петте деца щяха да бъдат пратени в приемно семейство.
"Никога не бих допуснала внуците ми да се разделят, докато сме живи с дядо им", категорична е баба Стоянка.

Реклама

Рокери и общинари помагат с пари

Продължава благотворителната кампания за набиране на средства в помощ на петте оцелели от Кардам. Дарителите могат да се включат със средства, както и с оборудване за купената им наскоро къща в селото. Жилището се нуждае от сериозен ремонт, а дарителите могат да се включат със средства, преведени в откритата с тази цел банкова сметка. Инициативата е обявена във фейсбук. Пари за привеждане на къщата в нормални за обитаване условия се събират и в кутии, поставени в различни обекти в Кардам и Генерал Тошево.


Близо 500 лева бяха събрани по инициатива на рокерския клуб "Кан Аспарух 681" по време на мото турнир по стрелба с бойно оръжие. В кампанията се включиха и общинари от Генерал Тошево, които предадоха 340 лв. на организаторката й Виолина Димитрова преди дни.






Реклама
Реклама
Реклама
Реклама