Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8294880 www.bgdnes.bg

Тежка е присъдата на Иванка

Поръчаният заради наследство от $4 млн. Стойчо:

3 г. затвор получи пенсионерката, наела килър да очисти шестима роднини


"Тежка е присъдата на Иванка, даже много. Животът й протече трудно, но глупостта е надделяла, за да опита да ни убие. Не се занимавам с нея, откакто тръгна делото. Все едно вече е чужд човек за мен. Само знам, че ми е сестра, но не са занимавам с нея. Това е болен човек", заяви пенсионерът Стойчо Ройдов по повод на окончателната присъда от три години за сестра му Иванка. Върховният касационен съд замени условното наказание от 3 г. лишаване от свобода с ефективно за пенсионерката. Тя вече е преведена в затвора, съобщиха от Върховния съд. Кървавата Иванка, както се прочу Ройдова след опита да очисти роднините си заради наследство в САЩ от близо 4 млн. долара, е призната за виновна за това, че е поръчала убийствата в периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в пловдивското село Брани поле. Според доказателствата Ройдова е подбуждала служител под прикритие да отвлече брат й Стойчо, да го умъртви, както и да ликвидира неговите деца - син и дъщеря, двама от внуците му и зет му. Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел - премахвайки брат си и неговите наследници, тя да получи наследството на починалия си баща си, който живял и работил в САЩ.


При определяне на наказанието й са взети предвид чистото съдебно минало и възрастта на подсъдимата - 68 години. Същевременно е отчетено, че Ройдова е извършила престъпления спрямо свои най-близки родственици. Проявила е изключителна упоритост за намиране на извършител на престъпните си намерения, като е търсила такъв от престъпния контингент, пише в съобщението на съда. Според него Ройдова предала на служителя под прикритие лист с написани от нея координати на "поръчаните" си роднини и лично го е завела, за да покаже местонахождението им в Пловдив. Заплатила му е предварително 3000 лв. с обещанието, че ако роднините й бъдат елиминирани, ще му заплати още 10% от наследството, оставено от баща й в САЩ, което според нея възлизало на около 4 милиона долара.
"Фактите и обстоятелствата, при които са извършени множеството престъпления, мотивират апелативните съдии да приемат, че условното осъждане на подсъдимата от окръжния съд с петгодишен изпитателен срок, макар и да е в максималния му, предвиден от закона размер, не е достатъчно за постигане на целите на наказанието", съобщават от съда. За това апелативните магистрати са заменили условната присъда с ефективно наказание от 3 години лишаване от свобода. Върховният касационен съд е потвърдил решението, което е окончателно.
Казусът с американското наследство не приключва с присъдата на Иванка. Ръка на милионите сложила с подправено пълномощно болногледачката на емигранта Георги Ройдов, която се грижила за него в последните години от живота му във Флорида. Сега "поръчаният" Стойчо обмисля какви съдебни стъпки да предприеме, за да си вземе това, което му се полага от наследството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама