Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8299511 www.bgdnes.bg

Наркобосът Миро Черния на свобода предсрочно

Сковал беседка на затвора, шил хавлии

Другарят му Бенката също напуснал пандиза, завъртял стриптийз бар

Предсрочно от затвора е пуснат крими героят Миро Черния, който беше осъден като тартор на наркобанда във Велико Търново. Страховитият ъндърграунд бос напуснал пандиза година и половина по-рано.
Мотивът на съда да пусне Черния преди изтърпяване на цялото наложено му наказание, е отлично поведение зад решетките. Според представените пред магистратите характеристики от пандиза наркобосът се е поправил зад решетките. В залата станало ясно, че той не е получил нито една забележка по време на престоя си в затворническото общежитие във Велико Търново, където е изтърпявал наказанието си. Заключенията на социалните работници сочели, че престоят на Черния в кауша е изпълнил функцията си, а именно - осъденият да осъзнае, че престъпления не бива да се вършат, защото цената за тях е лишаване от свобода.


Откакто е излязъл от пандиза преди около седмица, някогашният водач на наркобандата влязъл в съвършено нова амплоа. В града му се носела слава на даровит дизайнер и дърводелец. Тези свои качества той доказал и докато бил в пандиза. Благодарение на него колегите му от кауша се радвали на нова беседка. Миро Черния сам я конструирал и изградил, а след това я подарил на общежитието, което за известно време по неволя се превърнало в негов постоянен адрес след осъждането му. В подкрепа на неговата положителна промяна бил посочен и фактът, че в затвора Черния бил отговорник по хигиената и спалните помещения блестели от чистота. Освен това работел във фирма за производство на хавлии, откъдето също не спирали да го хвалят. Заради всичко това осъденият на 3,1 г. ефективно за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици е излязъл за рекордно кратък срок. По време на престоя си той обещал да се поправи напълно и да се грижи за семейството и за двете си деца, съобщава в. "Борба".

Реклама


На свободата си предсрочно за добро поведение се зарадвал и другарят на Черния - известният бандит Мартин Бенката. Той бе осъден на 2,4 г. затвор като участник в наркобандата. Според мълвата в регионалния ъндърграунд, Бенката сменил напълно приоритетите си. Насочил енергията си към легален бизнес в Русе, където въртял стриптийз бар.
За добро поведение кауша е напуснал предсрочно и още един от наркобандата - Николай Чуков, а зад решетките останал брат му Сашо. Останалите трима от престъпната група за разпространение на наркотици - Богоя, Светозар и Севал, получиха условни присъди от специализирания наказателен съд.
Седемчленната банда на Миро Черния бе разбита при шумна спецакция във Велико Търново в края на 2017 г.
"Това е най-сериозната група, занимавала се с този тип дейност на територията на Велико Търново, а може би и на региона", заяви след арестите тогавашният спецпрокурор и сегашен обвинител №1 Иван Гешев.
Две години по-късно бяха издадени и присъди от спецсъда. При полицейската операция бяха задържани 15 души. После бандата намаля наполовина, а при акцията бе разбита нарколаборатория за производство на пико и намерени само два грама кокаин.

200 лв. такса "спокойствие"

По двеста лева такса "спокойствие" са били принуждавани да плащат дребни дилъри на наркобандата, за да могат да пласират без проблем дрогата си. Неутрализираната престъпна група по особено брутален начин е налагала монопол на дилърите. Това разказаха свидетели след разбиването на престъпната група.
Ударът срещу Черния, дясната му ръка Бенката и останалите членове бе извършен по време на тяхна "оперативка" във Велико Търново. За сбирката Миро Черния пристигнал от Павликени, където живее със семейството си. Според ГДБОП и спецпрокуратурата операцията на антимафиотите, жандармерията и полицията е била брилянтна, а ударената е една от най-опасните наркобанди в града.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама