Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8305234 www.bgdnes.bg

Човек на Гела спипан с дрога на яхта в Алжир

Делото срещу Ники Шванца и компания цикли заради липсата му

Красьо Цопа и аверите му бедствали на лодка с 5 тона наркотици

Човек на варненския кримигерой Иво Иванов-Гела е спипан с дрога на яхта в Алжир, научи "България Днес". Подсъдимият като участник в групата на Гела Красимир Лузев, познат като Красьо Цопа, е закъсал заедно с други наркотрафиканти в открито море. Наложило се е бедстващите бандити да бъдат спасявани с хеликоптер от местните власти, разкриват запознати. Спасителната операция на военноморските сили залавя и солидно количество дрога - 5,3 тона, което я прави една от най-внушителните в Средиземно море.


Историята за наркомореплавателите е разказана и от медии в Африка. Бреговата охрана получава сигнал за закъсала лодка, която се разпада заради бурния вятър в териториалните води на Алжир на 15 морски мили северно от Оран. Това е платноходка, плаваща под германски флаг, която прилича на лодка за развлечения, съобщава полицията. На място са изпратени хеликоптер, няколко лодки на армията за ескорт, както и моторна лодка. Хеликоптерът спуска спасителни жилетки, с които изтегля Красьо Цопа и друг негов наркоавер от палубата. След като спасяват екипажа и издърпват плавателното средство на брега, полицаи се натъкват на изумителната находка. Наркотиците са скрити под пластмаса на дъното на трюма на лодката.

Реклама

"Двама души от екипажа - българин и холандец са спасени", съобщават властите по алжирската национална телевизия. Те показват огромното количество дрога, открито на борда. Полицията отчита, че вятърът е издухал лодката в алжирски води, което е помогнало да се пресече нелегалният наркотрафик по море, който обикновено е между Мароко и Испания.


Новият арест на Красьо Цопа отлага с месеци делото срещу него, което се води в спецсъда. Той е погнат като част от група за наркоразпространение, бой над непослушни дилъри, рекет над бизнесмени и убийства. Начело на престъпната задруга според прокуратурата са Иво Гела и Валентин Христов - Вальо Бандита, срещу които делото се гледа задочно, защото не са открити първоначално при акцията и се издирват. По-късно става ясно, че ченгетата изобщо не са си правили труда да търсят боса в дома му или по арестите или поне не са приложили протоколите от издирването по делото.
На подсъдимата скамейка са още известният варненец Николай Иванов-Шванца, Добрин Димитров-Боксьора, Красимир Бояджиев, Юлиян Кръстев-Главичката, Гриша Динков, Михаил Трайков и Красимир Лузев.
Иво Гела е сочен за дясната ръка на покойния бос на ВИС Жоро Илиев в морската столица. Бившият плейбой Ники Шванца известно време движеше с вдовицата на Главния. Срещу Гела, Шванца и компания проговарят 32-ма свидетели и един анонимен. Основният коз на обвинението е Атанас Радев-Ластика, който почина мистериозно, след като дава показания. Ластика е бивш съдружник на Гела и любовник на сестра му.


Пред разследващите важният свидетел разказва за убийство на издирван от Интерпол, за отвличане на корабен магнат, за взривове, дрога и пране на пари. След смъртта на Радев юристи коментират, че показанията му от досъдебното производство могат да бъдат приобщени по делото. Проблем за доказване на обвинението ще е, ако те не се подкрепят от други улики. А срещу Гела, Шванца и сие такива липсват. Според обвинението те са действали между 2001 и 2010 г., когато спрямо тях не са прилагани СРС. По това време не е имало и претърсвания, не е открит и грам наркотик. Затова клиентите на Темида очакват скоро да бъдат оправдани.


Духнал през есента

Красимир Лузев е напуснал страната през септември м.г., сочат справките на МВР. След като Цопа не се появява на заседанията по делото, съдиите веднага му изменят мярката в задържане под стража. Освен това изискват всякакви проверки от мобилни оператори за местонахождението на кримигероя. Справка установява, че той не се намира по родните арести и затвори. Така накрая Гранична полиция потвърждава, че Лузев е духнал от родината малко преди да бъде заловен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама