Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8305264 www.bgdnes.bg

Аптекарка е разкъсана от бомба в колата й

Адската машина избухва на метри от МВР

За 100 бона сводникът Марио Бокса изнудвал семейството на жертвата, те отричат

Бомба в колата разкъсва на парчета 39-годишната аптекарка Христомира Атанасова на метри от сградата на Министерство на вътрешните работи в София. Осемнайсет години след бруталното престъпление няма осъдени за него.

Реклама

На 9 октомври 2002 г. малко след 7,30 ч. Атанасова оставя сина си до 7-о училище на ул. "Цар Иван Шишман". Тогава детето вижда за последен път майка си. Тя се качва в своето малко "Рено" и потегля секунди по-късно то избухва. Експлозията разтърсва целия квартал, прозорци се чупят, хвърчат части от колата с избит покрив.
Жената зад волана, макар и жестоко ранена, все още е жива, дори е в съзнание. Единият й крак е откъснат, тя моли за помощ шокираните минувачи. Медицинската сестра на училището й оказва първа помощ. Пристига и линейка, Христомира издъхва на път за болницата.
Ченгетата установяват, че реното на аптекарката е взривено със самоделна бомба. 400 грама тротил са поставени с магнит на дъното на автомобила под седалката на шофьора. Върху тях е залепен мобилен телефон, който активира адската машина дистанционно след позвъняване.


Семейството на Христомира е в пълен шок.
"Тя беше толкова добър човек, че не мога да си представя, че има човек, който да иска да я убие. Дори престъпниците и наркотрафикантите се предупреждават преди това. А тук директно убиват! Като гръм от ясно небе. Просто един ден гръмва и край, животът ми се обръща наопаки. Дъщеря ми е на 14 години, синът ми е 3-ти клас, как ще гледам тези деца? Знаете ли какво е да живеят без майка? Аз съм сирак и знам какво е. На никого не го пожелавам, най-малко на собствените си деца", споделя тогава съпругът й д-р Антон Атанасов. Той недоумява каква е причината за жестокото убийство на съпругата му. Твърди, че никога не са били заплашвани, нямат друг бизнес извън медицината, в аптеките им не се продават психотропни вещества, нямат неуредени финансови взаимоотношения.
Атанасов дори смята, че е станала грешка и някой друг е трябвало да бъде убит. Един факт обаче опровергава тази версия. Оказва се, че дни преди взрива служител на МВР е поръчал справка в информационната система за собственика на реното. Затова полицията е категорична, че убийците са знаели под чия кола поставят бомбата.
Месец по-късно антимафиоти задържат край Троян предполагаемия атентатор - 26-годишният бивш офицер от армията Йордан Колев - Данчо Офицера. В колата му са открити подобни самоделни бомби, които се активират с мобилен телефон.
Колев е роден в Калофер и завършва военното училище "Васил Левски" във Велико Търново, специалност "Химия". През март 2001 г. той е уволнен от армията след няколко сигнала за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси. При обиск в дома му в Сливен органите по сигурността към Министерство на отбраната откриват напълно оборудвана оръжейна работилница - вани за оксидация, множество боеприпаси, старинни ножове, саби и револвери.
Основната версия, която свързва него и жертвата, е пари. Ченгетата установяват, че Христомира и семейството й държат четири аптеки в София. През април 2002 г. майката й - Ангелина Стефанова, наема сейф в банка, в който оставя 90 801 долара, 231 000 лева и накити.
Прокуратурата твърди, че бомбата е сглобена и задействана именно от Колев по поръчка на плевенския сутеньор Марио Иванов-Бокса, застрелян през 2003 г. Той изнудвал за 100 000 лева аптекарското семейство. Те направили опит да му платят с парите от сейфа три дни преди атентата. Тъй като касетката се води на името на майката, която междувременно е изпаднала в кома заради заболяване, банката не дава съгласие да се отвори касетата. Така той поръчал наказателната акция.
Прокуратурата базира обвинителния акт на показанията на трима свидетели, двама от които са анонимни и защитени. Единият твърди, че около година преди убийството Йордан Колев предложил да му направи бомба с мобилен телефон срещу пари. Другият пък свидетелства за разговор с приятел. От него разбрал, че двамата с бившия военен получили поръчка от Марио Бокса да взривят Атанасова, защото ръководела лаборатории за амфетамини, но не се "отчитала" на групировки. Участвал и баща й, който е фармацевт-химик.
Третият свидетел твърди, че лежал в една килия с Колев, който му признал за убийството на жената.


В съда обаче не са представени никакви доказателства - нито че аптекарката е била замесена в бизнес с дрога, нито за участието на Колев и сводника Марио Бокса. Бащата и съпругът на Атанасова отричат да познават Бокса, да са изнудвани и заплашвани.
Това, че бившият военен е бил в дните около атентата в София, не доказва участието му. Съдиите не приемат и показанията на анонимните свидетели, които са непълни и противоречиви. Така, след като изкарва 5 г. в ареста като обвиняем и подсъдим, той е оправдан.

Втори арест за Данчо Офицера

Йордан Колев е задържан повторно заради неуспял бомбен атентат в Плевен през 2012 г. На 10 септември в града пристига премиерът Бойко Борисов, за да реже лента на ремонтирана улица. Недалеч оттам от колата на плевенския бизнесмен Владимир А. изпада самоделна бомба, която по чудо не се е взривила.
По отпечатъци върху нея антимафиоти задържат местния наркодилър Владимир Николов. Чрез него стигат до поръчителя - Никола Николов - бивш съдружник на "мишената" в транспортна фирма. Двамата имали спор за 75 000 евро. Ченгетата откриват и човека, продал на дилъра 1,2-килограма тротил, капсул-детонатор и 2 магнита. Това е Йордан Колев. Той обяснил на клиента и как да сглоби частите заедно със сим карта и GSM, а с магнитите трябвало да прикрепи устройството към колата на набелязаната жертва. По неясни причини, макар Николов няколко пъти да опитал да я взриви, бомбата не гръмнала.
Антимафиотите установяват, че тя е идентична с тази, взривила аптекарката Христомира, но това не може да докаже вината на бившия военен. По време на втория му арест Йордан Колев е кандидат за кмет на Калофер, издигнат от НДСВ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама