Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8312824 www.bgdnes.bg

Студент плаши със зараза, арестуват го

Извършвал подривната дейност в интернет, съобщи шефът на пловдивската полиция

В ареста е прибран студент, който разпространявал невярна информация за болни от корона вирус в Пловдив. Младежът е от Медицинския университет в града. Задържан е за 24 часа заради разпространяване на невярна информация за укриване на болни от коронавирус в учебното заведениеУ, съобщи шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.
Закопчаният е на 22 години, роден е в Бангладеш и е гражданин на Великобритания. В социалната мрежа на Медицинския университет той е публикувал невярна информация, че е присъствал на заседание на ръководството на учебното заведние, на което е станало ясно, че има над 200 заразени. Някои от тях били студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.


От Медицинския университет категорично отрекоха да има данни за заразени с коронавирус. Полицията е претърсила дома на студента. Задържания е намерено малко количество марихуана. За случая са уведомени Районната и Окръжната прокуратури в Пловдив.
Ректорът на Медицинския университет в Пловдив и Деканът на Медицински факултет не са провеждали срещи със студенти, на които да са съобщавали подобни факти, съобщиха от висшето училище.
Всички, които имат наложена мярка "карантина", призовавам да я спазват, тъй като санкциите са големи. Над 400 души са под карантина в цялата страна, като за проверката на спазването им е наложена пълна мобилизация на МВР за проверки. Те стават през телефон, и на място в домовете на хората, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
ДКарантината е в домовете им, няма как да ги арестуваме по арестите. Полицаите, които извършват тези проверки, имат защитни облекла и маски, а тези служители на МВР, които работят в заразена среда, имат и защитни костюмиУ, увери министърът.
Призовавам гражданите да ни сигнализират, когато видят някой, който е под карантина, а се разхожда навън. Мисля, че хората разбраха, че случващото се е извънредно, и трябват извънредни мерки, допълни министърът.
В ромските махали, известни с големите си сватби, мерките на карантината се спазват с по-голям контрол, допълни МВР-шефът.
В ежедневна комуникация сме със собствениците на големите хранителни магазини, както и с министъра на икономиката, като с тях следим дали има напрежение пред хранителните магазини, затова там има патрулки и те няма да бъдат изтеглени, съобщи Маринов.
Маринов призова хората да мислят рационално и да не отварят вратата на апартамента си на хора, които искат да го дезинфекцират, защото това е измама.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама