Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8329298 www.bgdnes.bg

"Кокаинов крал" излиза предсрочно

Не споделя каква е вината му, но убеждава магистратите да го помилват

Дясната ръка на Брендо Матей Боев е пуснат от затвора 2 г. и 4 месеца по-рано

На свобода се озова аверът на Брендо - Матей Боев! Осъденият за наркотрафик с "Кокаиновите крале" е помилван и е освободен от килията 2 години и 4 месеца предсрочно. Това става ясно от определение на Софийския апелативен съд, научи "България Днес".
Окончателното решение за съдбата на Боев е взето на 12 март и влиза в сила веднага. Документът е изпратен в панделата, за да може затворникът да бъде пуснат незабавно. Така въпреки 12-годишното наказание, което получава в Италия, човекът на Евелин Банев-Брендо виси само 7 години и 8 месеца зад решетките. Две години са му приспаднати при приемането на присъдата за изпълнение у нас. Останалото време го съкращава с работа - бил е склададжия, чистач, бакар, отговорник за фитнес зала и барман.
Съдия Пламен Дацов и колегите му се смиляват над наркотрафиканта и го пускат да се прибере при семейството си. На заседанието по нищо не изглежда, че магистратите са склонни да помилват каторжника. Съдията задава куп въпроси на инспекторката по пробацията, която е извикана като свидетел. Опитва се да разбере дали впечатленията й за поправянето на затворника, на базата на които е изготвила доклада си, са лични.

Реклама


Питания валят и към Боев. Неколкократно му задават въпроса как осъзнава вината си, но той не проронва и дума за дрогата. "Осъзнавам вината си за това, за което съм осъден - направих една голяма грешка. Когато останах сам, без семейството си - това ме промени. Осъзнах, че лиших близките си от грижи. Искам колкото се може по-бързо да се прибера при тях", споделя Матей Боев.
Запитан с какво ще се занимава, той признава, че има транспортна фирма. Дружеството му притежава голяма база в Кнежа и десетки тирове, които извършват курсове към Турция и Европа. Докато е на топло, босът успява да върти бизнеса си от килията, показват документи от Търговския регистър. Според тях Боев е присъствал на общо събрание на фирмата си в софийски апартамент.
Разследващи подозират, че легалният бизнес на Матей Боев у нас е благодарение на парите от наркотрафика. "Кокаиновите крале" получиха присъди за прекарването на 40 тона кокаин годишно от Колумбия и Венецуела към Европа. Ролята на Матей Боев е била да плаща на наркотърговците и да осигурява яхти, с които коката да бъде превозена. Печалбата от престъпния бизнес е около 100 млн. евро, показват изчисленията на криминалистите. При мащабната акция през 2012 г. са задържани 30 души, половината от които българи. Соченият за тартор на наркосхемата Брендо духва малко след като е задържан. Докато е в неизвестност, се сдобива с присъди в три държави - България, Италия и Румъния.


По примера на Матей Боев в роден зандан поиска да лежи и Тинко Гарев. Той е сочен от карабинерите като втория човек след Брендо в кокаиновата афера. От италианския съд Гарев получи 15 г. решетки. След като е докаран у нас, е пратен да търка нара в затвора в Стара Загора. Нищо чудно скоро и той да се окаже свободен като птичка, коментират запознати.


    Събира се с бившата

С домашен отпуск е награждаван Матей Боев за доброто си поведение. За три денонощия той е пуснат да се прибере, като през това време е бил с бившата си съпруга Милена, с която живее понастоящем, и с децата си. Матей е пръв братовчед на щангиста Гълъбин Боевски, който през 2011 г. бе спипан с дрога в куфари на летище в Бразилия. Роднините са бивши бизнес съдружници, но впоследствие развалят отношенията си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама