Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8333972 www.bgdnes.bg

Освободиха гигантска моруна в Дунав (Видео)

100-килограмовата риба била прободена от 6 куки на бракониери, но е спасена и жива

Огромните моруни в река Дунав все още не са изчезнали. 100-килограмова риба бе спасена и освободена от бракониерски капан в четвъртък, научи „България Днес”. Речният исполин бил омотан в така наречените кърмаци.

Реклама

„Моруната беше прободена с цели 6 големи куки. Беше много изтормозена и полужива, когато я намерихме. Все пак това е много силна и жизнена риба и гаранция в е оживяла”, разказаха инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които участват в спасителната операция.

Това се случва по време на съвместна акция на ИАРА – Монтана и Гранична полиция, при която са извадени общо 45 броя лави кърмаци. Повечето от тях са били разположени във водите на река Дунав при речен километър 699 в района на град Козлодуй. Кърмакът е забранен за използване още от 2007 г. Той представлява дълго въже, опънато по дъното на реката. На него са завързани огромни куки през около половин или един метър, а между тях има камъни. На куките се закачат не само моруни, но и всякакви големи риби, които преминат оттам.

Моруните са най-големите есетрови риби и изминават най-дълго разстояние по време на размножителния период. Могат да достигнат 1 тон. Живеят в Черно море, но в края на зимата навлизат нагоре по течението на Дунав, за да хвърлят хайвер. Дунавските моруни могат да достигнат дължина около 3-4 метра и тегло 200-300 кг. От тях се добива скъпоценният черен хайвер. Месото на есетровите риби също е считано за топделикатес.

Видът е праисторически и силно застрашен. Уловът му е абсолютно забранен и се води за престъпление, за което може да се лежи в затвора 1 година, а глобата е до 1000 лева.

„Страхотна риба,заслужава да живее!”, възкликват риболовци, очевидци на пускането на 100-килограмовата моруна.

В същото време в региона бе регистриран и друг бракониерски куриоз. Мрежа бе опъната в езерото “Монтанензиум” в самия център на град Монтана, а съвестни граждани подали сигнал за това на телефон 112. Двама мъже решили да си хванат риба по лесния начин посред нощ, но набързо били спипани от риболовните служители. Парковото езеро е зарибено от няколко години с шаран и бял амур, но там всякакъв риболов е напълно забранен.

Реклама
Реклама
Реклама