Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8334542 www.bgdnes.bg

С 5 бона глоба се измъква кметът на Червен бряг

Оправдаван за скандална обществена поръчка

Данаил Вълов с административна санкция за неверни документи по аферата "Топъл обяд"

С 5 бона глоба се отървава кметът на Червен бряг Данаил Вълов за аферата "Топъл обяд", научи "България Днес". Спецсъдията Пламен Евгениев го оправдава за извършено длъжностно престъпление, свързано с процедурата по Закона за обществените поръчки за доставка на храна. Управникът е признат за виновен по второто обвинение за съставяне на два документа с неверни обстоятелства за приключването на програмата. За магистратите това е маловажен случай и затова освобождават Вълов от наказателна отговорност и му налагат административна санкция - 5 хиляди лева глоба.
Разследваната обществена поръчка е от април 2017 г. и е на стойност 229 хиляди лева. По проекта се изхранват 500 социално слаби от Червен бряг и Койнаре. Сигналът за нередности е подаден от журналисти от сайта zovnews.com. Разследване по темата излъчват и "Господари на ефира" на 7 май 2018 г. Според публикациите една от фирмите, спечелила поръчката, готви храната в завода на кметската съпруга.
По случая са изпратени материали от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), които съставят 15 акта на Вълов и шефката на отдела за обществени поръчки Евгения Николова. Констатирани са ограничителни условия в тръжната процедура, хранене на мъртви души и забавено качване на информацията за поръчката в профила на купувача.
На тази база спецпрокуратурата образува досъдебно производство, а следователи се трудят по него в продължение на 12 месеца. Нищят се твърдения за опорочаване на обществената поръчка по програмата "Топъл обяд" и облагодетелстване на дружества, подозирани за близки до кмета. Съмненията са подклаждани от това, че фирмата, предложила най-ниска цена, е игнорирана от конкурса.
Точно преди година спецпрокуратурата задържа градоначалника. В общината влизат спецпрокурори, представители на Антикорупционната комисия и жандармеристи. С белезници са заключени и петима чиновници, които са отведени за разпит. Вълов се сдобива с обвинения за длъжностно престъпление, че без да е имал законови основания е прекратил обществената поръчка за доставка на храна, като по този начин е облагодетелствал свързани с него фирми, които са печелили предишната година. Малко по-късно е пуснат срещу 75 бона гаранция. На излизане от полицията Вълов обявява, че не се притеснява, тъй като обществената поръчка се наблюдава от Комисията за защита на конкуренцията, водят се и съдебни дела.

Реклама


"Класирани са фирми, които са дали най-добри оферти. Не виждам нищо лошо в това, че те са местни. Не е вярно, че фирма на счетоводителка на моята съпруга участва. Тя е била там, след като регистрира собствени фирми, от доста време се занимава със собствения си бизнес. В малкия град фирмите се знаят, това е нормално", коментира Данаил Вълов. Той се връща в общината, за да изпълнява задълженията си.
Малко след това по искане на прокуратурата спецсъдът го отстранява от длъжност заради разследването. Пет месеца по-късно Вълов съобщава, че по повод обществената поръчка Комисията за противодействие на корупцията не е установила конфликт на интереси нито при него, нито при заместник-кметовете Светослав Георгиев и Камен Влахов или общинския съветник Явор Бакърджиев. Вълов определя атаката срещу него като политическа и икономическа и обявява кандидатурата си за местните избори през есента на м.г.
"Повечето кметове са възложители на обществени поръчки. Накратко, става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки", коментира тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев. Покрай акцията в Червен бряг той изказва и препоръки към управниците, които нарушават закона: "Време е кметовете малко да си опреснят, да си ъпгрейднат ситуацията. Определени зависимости, които са широко разпространени в доста градове в страната, вече няма да са полезни на хора, които нарушават закона".


Задължения

Данаил Вълов не успя да спечели на местните избори, а наследникът му на поста Цветан Костадинов съобщи за 2 милиона оставени задължения. Има и неплатени сметки за ток и телефони и осигуровки на служители. Обяснява и сключени разточителни договори, като например за нощно поливане на стадиона, където тренира местният футболен отбор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама