Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8334665 www.bgdnes.bg

Българи в трафик на тютюн за милиони

15 тона е конфискуваната суровина

Минавал граници като тор или пестициди

Българи са задържани в мащабна полицейска операция в Испания, при която е ударен нелегален трафик на тютюн. Откритото количество е повече от 15 тона и е на стойност над 2,7 млн. евро. Суровината за папироси тръгва от нашата страна, а минава границите под прикритието на пестициди и изкуствен тор.
Разследването започва още през юли миналата година и от тогава агенти от Националната полиция на Испания разплитат аферата. Всичко тръгва случайно. Ченгета откриват микробус, който преди време е обявен за откраднат. Правят му щателен оглед. Бусът е пълен с пластмасови кутии с етикети, че съдържат хлор за почистване на басейни. Понеже товарното отделение миришело не на хлор, а на тютюн, полицаите проверяват и кутиите. Оказва се, че голяма част от тях са натъпкани с контрабанден тютюн. Същата стока има и в няколко колета, от надписите на които си личи, че са върнати, защото не са открити получателите.
Преценено е всичко да се остави както си е и да започне наблюдение над буса. Появява се шофьор, проследяването на който позволява да се идентифицират няколко човека, които съставят организирана група със седалище в Севиля. Те се занимават с трафик на тютюн. Суровината е скрита в склад в индустраиалната зона на Малага. Оказва се, че от там тютюнът тръгва в колети за различни места в Испания. Разследващите установяват, че много голям брой пратки постоянно пътуват чрез куриери към получатели в различни краища на страната. Ченгетата бързо разбират, че става въпрос за много мащабна схема за продажба на тютюн без акциз, а купувачите са от най-различни части на Иберийския полуостров. Въпреки това не се предприемат арести, а продължава да се следят действията на бандата, в очакване на удобен за удар момент.
При последващата работа се оказава, че тютюнът влиза в страната основно от България, а по-малка част от Италия. Испанският сайт Аxarquiaplus цитира полицейските източници, според които суровината за цигари минава границите с документи от фиктивни търговски компании. На товарителните документи се отбелязва, че камионите пренасят материали за фитосанитарни мерки - пестициди или изкуствен тор. Така се избягват митническите проверки, тъй като тези стоки са със специален режим на търговия.
От края на миналата година незаконният бизнес се активизира все повече и се засилват контактите между членовете на групировката в Испания и тези в България. Ченгетата засичат, че се търси кораб и контейнери под наем. Това за тях е сигнал, че се подготвя контрабанда на значително количество листа от никотиновото растение. Оказва се, че българската организация не само продължава да доставя тютюн, но е вдигнала оборотите и влиза в контакти с друга испанска група, този път от Кордоба. Ченгетата започвати да следят връзките й с двете банди.
В крайна сметка настъпва моментът за удар и при мащабна полицейска операрация са задържани общо 24 човека. Паралелно са извършени обиски на 19 частни адреса и складове. Тарашите са в Севиля, Кордоба, Малага, Мадрид, Валенсия и в близки по-малки селища. Открити са общо 15 737 килограма тютюн, който би струвал 2 717 348 евро, модифициран пистолет, 10 000 евро в брой, машини за пакетиране и везни. Проверява се дали три автомобила са с истински документи.
Всички задържани са изправени пред съда в Малага, като за момента не е ясно колко от тях са наши сънародници. Не се изключват още арести, включително и в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама