Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8346456 www.bgdnes.bg

Миню Стайков в килията го е страх от вируса

Медици спорят има ли тумор алкохолният бос

Под стража е изолиран от обществото, порязва го съдът

С извънредното положение и пандемията от коронавирус се мотивира алкохолният бос Миню Стайков, за да излезе на свобода, научи "България Днес". В жалбата срещу оставянето му зад решетките от първата инстанция защитата отбелязва, че епидемиологичната обстановка в страната може да рефлектира върху здравето на арестанта.
Съдия Емилия Петкова и колегите й от апелативния спецсъд не омекват покрай китайската зараза. Те порязват мераците на известния подсъдим и го оставят с най-тежката мярка. "Епидемичната обстановка в България от коронавирус и обявеното в страната в тази връзка извънредно положение нямат пряко отношение към мярката за неотклонение на подсъдимия Стайков до степен, че да обусловят нейното изменение. Мярката "задържане под стража" предполага изолираност на задържаното лице от останалата част от обществото, следователно изтърпяването й не би се отразило върху здравословното състояние на подсъдимия", посочват магистратите.
Миню Стайков е заключен от началото на септември 2018 г. по две разследвания. Изминалите 18 месеца прекарва в болницата към софийския затвор, защото малко след задържането получава инсулт. Пред Темида го карат на инвалидна количка. Докато лежи на болничното легло, той се оплаква и от други проблеми. Според съдебни документи алкохолният бос има туморно образувание на простатата.
Заради онкологичното заболяване Стайков е извеждан често до различни клиники в София за изследвания. В последните два месеца е конвоиран до Пета градска и болница "Лозенец". Уролози и шеф на отделението по образна диагностика пропищяват от ВИП пациента, който отказва да му се правят каквито и да е прегледи и изследвания, пишат хората на Темида в определението си.
Медиците все пак изготвят становище на базата на документи и заключват, че при собственика на "Винпром" - Карнобат, липсват убедителни данни за туморен процес в простатната жлеза, на каквито лекарски становища се позовава защитата, а също и че състоянието на Стайков не налага престой в лечебница. Защитата е на мнение, че подсъдимият бос трябва да се лекува на свобода и че с ареста му се нарушават човешки права.


Магистратите контрират, че при започнато дело не текат срокове на задържането. Бизнесменът първоначално е арестуван по обвинения за престъпна банда за нелегални цигари, данъчни престъпления и пране на пари. При спецакция са тарашени "Винпром" - Карнобат, "СИС Индъстрийс" и "Топаз мел". Според разследващите печалбата от нелегалната тютюнева фабрика са инвестирани във винпрома. Следователи изчисляват, че щетата за бюджета за последните две години възлиза на около 70 милиона лева.
Като участник в престъпната схема е обвинен и синът на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван, който стопанисва сградата, превърната във фабрика. Под отговорност е подведен и наследникът на Миню Стайков - Стайко. По случая са погнати общо 8 души, като повечето от тях са обвинени за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.
В следващите 8 месеца спецпрокуратурата не успява да внесе обвинителен акт по случая. Така ден преди да трябва да освободи именития арестант, разследващите го цакат с нови обвинения. Те са за престъпна група, източвала пари по европрограми за земеделие. Прокуратурата разкрива, че дружества, свързани с Миню Стайков, са получавали неправомерно пари по програмите за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. Спецобвинението разкрива, че девет деца на служители на алкохолния бос са кандидатствали по проекти за общо 7 милиона лева.
Един от участниците в групата е подпукан и за незаконна банкова дейност. Следователи откриват, че той е дал над 1 милион лева кредити срещу лихва на търговски дружества, предоставящи бързи пари. На подсъдимата скамейка са изправени ибщо 14 души. По делото вече са разпитани някои от ключовите свидетели, повечето от които са служители от Държавен фонд "Земеделие". Това е и един от мотивите на защитата, че Стайков няма да пречи на процеса, ако бъде пуснат. Магистратите са на мнение, че опасността да извърши престъпление още я има, макар и да е намаляла.


Отслабва с гладна стачка

Алкохолният магнат обявява гладна стачка, след като срещу него започва второ разследване. През май м.г., вместо да бъде пуснат, той се сдобива с ново обвинение, което удължава престоя му зад решетките. Стайков се обявява срещу несправедливата по думите му правосъдна система. Това става, след като съдът за пореден път го оставя под стража. Покрай гладуването и болежките той отслабва драстично, забелязват присъстващи на съдебните заседания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама