Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8351951 www.bgdnes.bg

И Грета Тунберг заразена с коронавируса?

Грета Тунберг съобщи, че може би има коронавирус, затова се е самоизолирала вкъщи с баща си. 17-годишната екоактивистка каза, че изглежда е била заразена с КОВИД-19 заедно с баща си - шведския актьор Сванте Тунберг. И двамата започнали да имат симптоми след неотдавнашна обиколка с влак из Европа, преди да бъдат наложени блокадите из континента. Бащата на Грета има по-тежки симптоми.

Двамата обаче не са тествани за вируса, защото в Швеция се вземат проби само при много тежки симптоми и хора от рискови групи.

Реклама

Активистката посочи, че иска да повиши информираността за това колко лесно е да станеш разпространител на инфекцията, без да го осъзнаваш.

Междувременно учени в Исландия откриха 40 мутации на коронавируса. Разновидностите на заразата били регистрирани чрез анализ на проби на пациенти с КОВИД-19 в островната страна, където до момента са докладвани над 600 случая. Изследователите идентифицирали генетични варианти, които може да действат като пръстови отпечатъци на вируса и да посочат откъде в света е произлязъл.

Исландските учени проследили, че коронавирусът е стигнал до острова им основно от три европейски държави - Австрия, Италия и Англия. 7 от заразените в Исландия отишли на един и същ футболен мач в Англия, но не се разкрива кой, каза екипът.

Вирусите натрупват мутации, докато се развиват и еволюират, което може да ги накара да се държат по различни начини. Учените смятат, че инфекцията е витаела сред животни с години, може би дори десетилетия, преди да мутира по начин, с който да придобие способността да заразява хора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама