Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8352821 www.bgdnes.bg

Мутафчийски: Млад мъж и жена на 60 г. с коронавирус в Пловдив, общо са 220

Още 2 случая на коронавирус са открити в страната, съобщи шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Става въпрос за мъж на 35 г. и жена на 60 г. от Пловдив.

Двамата са настанени в инфекциозна клиника със симптоми. Те не са били контактни, каза ген. Мутафчийски.

Реклама

Общо заразените в страната вече са 220, от вчера те са 18.

Във ВМА са настанени 21 души. Там от вчера под лекарско наблюдение е  цяло семейство. Един от пациентите в болницата е дал една отрицателна проба и една положителна за коронавирус.

Според ген. Мутафчийски пикът на заразата не е достигнат. Има и тревожна новина, че на освободен преди 17 дни круизен кораб още има коронавирус. "Това означава, че трябва да има фанатична дезинфекция, защото вирусът показва невиждана устойчивост", каза Мутафчийски.

Коронавирусът засяга долните отдели на дихателната система, засяга алвеолите, прави бронхопневмония. А възрастният пациент трябва да бъде сложен на командно дишане, каза проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че и свинският грип е бил нов и за него хората не са имали имунитет. Но смъртността при него е била по-ниска от тази при коронавируса.

492 000 лв. е дарила Българската банка за развитие на няколко болници в 6 града страната. На повечето места са дадени респиратори, тестове.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама