Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8358968 www.bgdnes.bg

„Еврофутбол“ свършва

Комисията по хазарта отнема лицензите за залози

От компанията не могат да изплатят печалбите

Букмейкърската компания „Еврофутбол“ затвори. Вчера сутринта от фирмата съобщиха, че по-късно през деня Държавната комисия по хазарта ще отнеме двата им лиценза.
От сайта на букмейкъра бяха премахнати всички информации за залози, а вместо тях се появи пространно съобщение на черен фон, в което се съобщаваше за отнемането на лицензите и че вече близо 800-те букмейкърски пункта са затворени.
„Еврофутбол“ е поредната компания от хазартната империя на Васил Божков, която ще поеме по пътя към несъстоятелност. През февруари и март това се случи и с "Ню геймс" и "Евробет", чийто бизнес бе прекратен, тъй като със законови промени организирането на лотарийни игри беше превърнато в държавен монопол. Любопитното е, че съдружници на Божков в "Еврофутбол" са братя Найденови, които първи огласиха, че Национална лотария плаща по-ниската ставка - държавната такса върху 20% от печалбата, а не върху 15% от оборота. Именно оттогава започна затварянето на фирмите. Междувременно Найденови чрез друга своя фирма се позиционират като един от най-големите оператори на казино игри онлайн.


През сайта си от „Еврофутбол“ обявиха, че след хлопването на кепенците повече от 2300 букмейкъри ще останат без работа, а стотина търговски партньори ще загубят източника на доходите си.
От компанията направиха ретроспекция на процедурата по затварянето. Тя започва на 14 февруари, „когато в късния петъчен следобед представителите на държавния орган Държавна комисия по хазарта ни връчиха акт за установяване на публични държавни вземания за предполагаеми дължими от дружеството ни публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева“. От фирмата използваха повода да заявят, че винаги са заплащали всичко дължимо. На 21 февруари са блокирани всички сметки. След въвеждане на извънредното положение са получени предупреждения за затваряне на пунктовете с оглед справяне с COVID-19. Оттам отбелязват обаче, че пунктовете на „Българския спортен тотализатор“, който е държавно предприятие, работят.
„За тези, които не ни попитаха, а и за широката аудитория, за която думата „хазарт“ е мръсна дума, ще кажем, че „Еврофутбол“ изплащаше близо 3 милиона лева на месец към малкия и средния бизнес в лицето на букмейкърите, които осигуряваха работа на над 2300 българи. Те от своя страна плащаха данъците и осигуровките си в България, а не в Малта или в някоя офшорна зона например. И това бе всеки месец!“, посочиха от букмейкърската компания.
Според тях отнемането на лиценз е парадокс и „пречи на дружеството ни да изплати каквито и да било задължения към държавата (дори и хипотетично такива да съществуваха)“. Оттам обявиха, че имат да изплатят печалби в размер на 420 000 лв., но всичко зависи от властите, които да позволят това да бъде направено.
Пространното обръщение завършва с „Уважаеми приятели, това не е сбогом, това е довиждане - до следващия кръг!“.
Отнемането на двата лиценза на „Еврофутбол“, единият за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, а другият аналогичен, но за онлайн дейност, бе разгледано в Държавната комисия по хазарт вчера от 11 часа. От дневния ред за заседанието стана ясно, че предложенията за взимане на лицензите са с изходящ номер от предния ден. В крайна сметка отнемането бе потвърдено. От Комсията по хазарта, цитирани от dnes.bg, обаче уточниха, че мярката е временна и е за период от 3 до 6 месеца. Все още не е ясно какво ще се случи след този период.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама