Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8373399 www.bgdnes.bg

Още 1000 заразени в Швейцария, повече от петима не може да са на едно място

Броят на жертвите на коронавируса в Швейцария достигна 235, след като през последното денонощие са починали 38 души, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс и ТАСС. От вчера броят на потвърдените случаи на заразяване е нараснал с 1052 и достигна 13 213.

Към 27 март смъртните случаи бяха 197, а заразените - 12 161.

Първият случай на коронавирус в Швейцария беше регистриран на 25 февруари.

Алпийската страна с 8,6-милионно население започва да разполага в болниците армейски медицински части, които да помагат в райони като Тичино, на границата с тежко засегнатата Италия. Швейцария прибягна и до стратегическия си резерв с фармацевтични продукти, за да покрие нарастващото търсене. Хората са призовани да останат по домовете си, а събиранията на повече от пет души на едно място са забранени, посочват Ройтерс и БТА.

Реклама

Властите все пак дадоха уверения, че има допълнителен капацитет от легла за интензивно лечение и че макар ресурсите, включително болкоуспояващите медикаменти, да са под натиск, националната здравна система издържа.

Високопоставен представител на швейцарското министерство на здравеопазването коментира, че най-лошите прогнози, направени преди седмици, не са се сбъднали.

На пресконференция в Берн ръководителят на отдела по заразни болести в министерството Даниел Кох съобщи, че в момент 280 души са в интензивни отделения се борят за живота си. Страната разполага с над 1000 респиратора, включително разположените от армията във временните медицински съоръжения, които бяха създадени за справяне с евентуална огромна вълна от нови пациенти.

Улиците на швейцарските градове са почти празни въпреки постоянната жега, цъфтящите дървета и пеещите птици, отбелязва ТАСС. Контрастът с обичайния живот е особено забележим през почивните дни.

По пътищата има значително по-малко автомобили, а общественият транспорт, който малко хора използват от страх да не се заразят, се движи по неделното разписание. Поради по-слабия шум от улицата по-често от преди може да се чуе лай на кучета, които собствениците разхождат. В парковете обаче има по-малко деца въпреки прекратените училищни занятия. На детските площадки са забранени за посещения от общинската полиция, която публикува съответните съобщения и маркира люлките и катерушките с червено-бяла лента.

В магазините от време на време се образуват дълги опашки, тъй като властите призовават за разстояние, а влизането вътре е ограничено, за да не се създава благоприятна среда за предаване на инфекцията. На входа на клиентите се предлага дезинфектант за ръце, разказа ТАСС.

Реклама
Реклама
Реклама