Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8374160 www.bgdnes.bg

Хю Лори прекарва много повече време да играе лекар, отколкото ако учеше за такъв

Прекарах много повече време в преструване, че съм лекар, отколкото би ми отнело наистина да стана такъв.” Това казва британският актьор Хю Лори няколко години след края на “Доктор Хаус” - сериала, в който изигра и най-запомнящата си роля. Наистина забавно твърдение, като се има предвид, че неговият баща е истински лекар, а самият Лори никога не е проявявал интерес към професията му.

Въпреки всичко благодарение на безкрайния си актьорски талант той много убедително влиза в образа на доктор Хаус цели осем години. Така и сега, доста време след края на сериала, за зрителя е сладко удоволствие да го види пак като колкото ексцентричен, толкова и гениален лекар.
Когато обмислят концепцията на сериала, създателите му Дейвид Шор и Пол Атанасио искат историята в него да се върти около екип от лекари, които са в състояние да диагностицират и невъзможното.

Реклама

За авторите е важно да имат интересен централен образ, който да може да разгадава личните истории на всичките си пациенти и да поставя диагнози на заболяванията им на базата на всички техни тайни и лъжи.
От тази идея идва и следващата - сюжетът да не се концентрира върху много лекари, а фокусът да е върху един - Хаус, откъдето идва и името на сериала. А през цялото време да има препратки към един знаков литературен герой, който често оживява на малкия и на големия екран - Шерлок Холмс.

Първоначално за централния си персонаж продуцентите търсят актьор, който да представлява квинтесенцията на всеки американец. По това време Хю Лори снима филма “Полетът на феникса” в Африка. Именно там прави и видео за прослушването си за “Доктор Хаус”.

Снима се в банята на хотелската си стая, където светлината и акустиката били най-подходящи. Понеже няма бастун подръка, използва чадър, за да влезе в образа на Хаус.

Продуцентите са наистина впечатлени и много доволни от представянето му. “Ето заради това искахме да наемем американски актьор”, казват те след видеото и избора на Лори за ролята. Не след дълго са шокирани да разберат, че той всъщност е англичанин.

След седем много успешни сезона на 3 октомври 2011 г. тръгва осмият. На 8 февруари 2012 г. в общо изявление на “Фокс”, изпълнителните продуценти и Хю Лори става ясно, че това ще е и последният сезон. А след края му актьорът ще се съсредоточи върху филмовата и музикалната си кариера.

В осмия сезон доктор Хаус не само отново трябва да намира лечение и за най-тежките случаи, но е изправен пред още едно много по-голямо предизвикателство. Неговият най-добър приятел доктор Уилсън е болен от рак. Шансовете му не са никак добри, а и той самият не таи големи надежди.

Последният сезон на сериала върви всеки делничен ден от 20 ч с повторение от 11,30 ч във всеки следващ ден по “Фокс Лайф”.

Реклама
Реклама
Реклама