Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8374228 www.bgdnes.bg

Футболистка №1 Евдокия Попадинова: В САЩ повече хора умират от сърце


И тук наложиха извънредно положение, но не се спазва особено

Коя е тя?
Евдокия Попадинова е най-добрата футболистка в България. Родената в град Хаджидимово 23-годишна нападателка печели приза вече 4 пъти поред. Тя живее, учи и тренира в американския град Форт Майерс, щата Флорида. Какво е положението с пандемията от коронавирус там и има ли някакви рестрикции, голмайсторката на "Флорида Гълф Коуст Юнивърсити" разказва пред „България Днес”.

Реклама

- Ева, целият свят е в лапите на коронавируса. Каква ситуацията в Америка и по-конкретно в щата Флорида, където се намираш?
- Положението във Флорида не беше чак толкова зле до скоро. Специално в моя град Форт Майерс имаме под 100 случая на коронавирус и хората все още си живеят нормално. Във Флорида като цяло, има около 4000 случая, от които най-зле е в окръга Броуърд, недалеч от Маями, с около 800 регистрирани случая.

- Има ли паника сред американците?
- В Америка не се говори чак толкова за смътните случаи от коронавирус, тъй като всеки ден тук умират много повече хора от заболявания на сърцето. Специално в нашия щат няма огромна паника. Времето е страхотно и дори все още ходим край океана. Единственият проблем е, че университетът ни е затворен и в момента съм на онлайн класове. За съжаление няма да мога да имам своето американско завършване през май месец. Церемонията ни е отменена заради коронавируса и родителите ми няма да могат да я видят.

- Има ли ограничение на плажовете по Атлантическото крайбрежие?
- Преди няколко дни затвориха повечето плажове, но ние в кампуса на университета си имаме частен плаж и за нас не е затворен. Доста хора се събират на нашия плаж всеки ден, особено сега като нямаме вече класове.

- Вземат ли се някакви по-специални мерки?
- Наложиха извънредно положение преди 2 седмици, но не се спазва чак толкова, особено тук във Форт Майерс. Все още има доста бизнеси, които работят. Подобно на България има ограничения в работното време на повечето магазини, които все още са отворени. Но няма график за възрастните хора, както е при вас.

- Промени ли се твоят начин на живот след обявяването на пандемията?
- Засега не чак толкова много. Всеки ден тренирам на футболния терен и уча. Не ми е за пръв път да имам онлайн класове, но сега е малко по-трудно. Имам достъп до футболния терен и цялата екипировка. За огромно съжаление не ни е позволено да тренираме с отбора, но въпреки всичко се събираме с някои от момичетата, които останаха в университета. Правим си турнир и е доста забавно.

- Значи не сте под карантина?
- Не. Например днес се събудих в 7 часа и отидох да тичам. Направих 10 километра за около 55 минути без почивка. После тренирах над техниката си на терена. Веднага след това отидох на работа от 10 до 17 часа в библиотеката на университета. След работа играя тенис на маса с приятеля ми. И междувременно трябва да седна да уча и да пиша домашни.

Реклама

- Могат ли хората да спортуват активно и вкъщи?
- Разбира се! Дори трябва да влязат в топформа, след като имат достатъчно свободно време. Има ли желание, има и начин! Скоро ще започна да пускам упражнения за коремни преси и лицеви опори у дома на моите страници във фейсбук и инстаграм.

- Кога планираш да се прибереш в България?
- Преди седмица мислех да се върна и имах възможността, но размислих. Визата ми изтича скоро и просто не искам така да приключат нещата с моя престой в Америка. В момента все още имам възможност да изкарвам пари в Америка и си заслужава да остана. А и честно да ти кажа, как да искам да се прибера, като тук е направо рай.

- Следиш ли положението в родината?
- Да! Всеки ден се чувам със семейството си. Наистина се притеснявам много повече за България отколкото за Америка. Нашата система не е много подготвена и затова постоянно се интересувам. Следя онлайн случаите на коронавирус.

- Правилно ли европейското първенство по футбол беше отложено за догодина?
- На база на случващото се смятам, че това е правилното решение. Повечето футболисти ще бъдат извън игрова форма, като се върнат. 2-3 месеца извън терена са страшно много време за един професионален играч. Формата се губи, когато не се тренира организирано с отбор. Все пак футболът е отборен спорт. Сега е най-доброто време един атлет да работи над качествата, в които изостава или иска да подобри – било то дрибъл, удар, точност, бързина, издръжливост.

- Липсват ли ти футболните мачове по телевизията?
- Разбира се! Нямах търпение да гледам реванша на „Ювентус” и „Олимпик” (Лион) от Шампионската лига.

- Колко крачета успя да направиш с ролката тоалетна хартия?
- От третия път, който опитах, направих повече от 20. Ако продължавам да тренирам с тоалетна хартия, сигурно ще мина 100 (смее се).

Реклама
Реклама
Реклама