Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8375325 www.bgdnes.bg

Над 150 безплатни маски уши жена за дни

Заразно добро 

Ваня Чолакова шие по цял ден, докато не й свършат платовете

Заразно добро върлува навсякъде из страната!
В дни на разделение и пандемия една жена от Пловдив даде надежди на десетки хора, като ги снабди с маски, и то безплатно!
Ваня Чолакова ушива за дни над 150 маски и ги раздаде на нуждаещи се. Решението да го направи идва спонтанно в деня на въвеждане на извънредното положение у нас 13 март и след като разбира, че маски из страната почти не се намират.
"Първо направих две-три за проба. Видях, че се получават добре, и реших, че тази кауза си заслужава. Просто ей така. Да дадеш, без да очакваш нищо в замяна. И ми хареса. Малко е уморително, но си заслужава!“, разказва пред „България днес“ Ваня.


Чрез публикация в социалните мрежи тя казва, че ще шие маски безплатно, и за минути буквално е залята с молби от хора от цялата страна. Започва да ги шие веднага, но след 10 дни непрестанно майсторене платовете свършват. „В началото шиех почти през целия ден, но след това видях, че не мога да се справя с всички други задачи, които имах, затова започнах да отделям по 3-4 часа през деня за шиене. Така успявах да шия по 10-12 маски на ден. Вкъщи всичко беше в конци и парчета плат“, коментира още благодетелката.
Правенето на маска не изглежда толкова просто и изисква време. За Ваня по-сложно е кроенето и рязането, отколкото самото шиене. „На ден успявах да направя около 18-20 броя, изисква време, особено ако се прави от непрофесионалист като мен“, допълва добрата жена.
Самата тя работи като декоратор на сватби, не може да определи колко плат е изразходвала за маските си, но казва, че е използвала толкова плат, колкото да се украси богато арката за церемонията и масата на младоженците.
Платът на жената стига за направата на над 150 маски, а към днешна дата тя не разполага с повече плат, което я натъжава, тъй като вече отказва на хората маски, защото няма от какво да ги направи. Независимо от това доброто дело на пловдивчанката остава запомнено от десетките хора, потърсили я в труден момент, и на които дава надежда с ръчно изработените си маски.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама