Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8375329 www.bgdnes.bg

Под карантина - само до кофата

Храната за изолираните се оставя пред вратата

Хвърляме боклука с маски и ръкавици, не докосваме покупки

Напускането на дома по време на карантина е възможно само до кофата за боклук. Това обяви кметът на Димитровград Иво Димов, след като масово граждани разпитвали управника в социалните мрежи дали ще ги глобят, ако хвърлят боклука си под карантина. Според МВР шефа Младен Маринов вече над 24 хиляди българи са под ключ заради коронавируса.
Въпреки че по време на изолацията болните нямат право да напускат домовете си, а за тях пазаруват или доброволци, или близки, според градоначалника няма проблем да се ходи до кофата за смет.
"Предстои ни 14-дневна карантина поради завръщане на член от семейството. Ще си организираме доставки за храна. Въпросът е къде и как ще си изхвърляме боклука? Все пак четиричленно семейство ще генерира и отпадък. Поне един от нас трябва да излиза да го изхвърли. Подлежи ли на санкция и има ли някой, който да ми обясни", разпитва един от карантинираните в Димитровград.
Според кмета Димов няма проблем гражданите под карантина да отидат до кофата, но задължително със защитно облекло и да не се отклоняват никъде другаде. "Спокойно. До коша с боклук, с предпазна маска и ръкавици няма проблем", успокоява Димов. Въпреки позволението правилата за спазване на карантина са категорични, че нямате право да напускате дома си, но може да помолите роднини или приятели да пазаруват вместо вас. Задължително не бива да има контакт между хората извън дома и тези в него, като покупки и доставки се оставят пред входната врата.


"Хората, които са поставени под карантина, трябва да бъдат обслужвани от своите близки или да поръчват по някакъв начин хранителни продукти, ако отговарят на изискванията, чрез системата за социално осигуряване, или пък доставки по домовете, като не влизат в досег с хората", обясни и доц. Ангел Кунчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама