Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8375437 www.bgdnes.bg

Китай обяви официално края на епидемията на територията си . Бебе на възраст под 1 година е починало от коронавируса в американския град Чикаго


Ръководителят на изследванията на инфекциозни заболявания в САЩ прогнозира до 200 000 жертви

- Китай обяви официално края на епидемията на своята територия, предава РИА Новости. Разпространението на коронавирусната инфекция е прекратено, обявил Ми Фен, официален представител на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването.

Реклама

По данни към 28 март потвърдените случаи на заразени са по-малко от 3000, уточнил представителят на брифинг. По последни данни, в от началото на епидемията в Китай са установени 75 576 оздравели пациенти и 3300 починали, пише агенцията.

- Бебе на възраст под 1 година е починало от коронавируса в американския град Чикаго. В ход е пълно разследване на смъртта на детето, обявиха здравните власти в щата Илинойс. Досега се смяташе, че COVID-19 не е фатален за малки деца и бебета. „Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим разпространението на този смъртоносен вирус. Според данните в американския щат Илинойс възрастните са най-рисковата група за усложения при коронавируса и над 85% от смъртните случаи са на хората над 60 г.

Американският президент Доналд Тръмп се отказа окончателно от идеята да постави под карантина най-засегнатите от коронавируса щати Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Той обаче обяви, че е поискал от Центъра за контрол на заболяванията да публикува "строго" съобщение, с което да се ограничи влизането или излизането от тези щати, но без да се затварят. Броят на заразените с COVID-19 в САЩ вече е 123 750, починалите са 2227, а излекуваните - 3231. Само в Ню Йорк са над 52 000 от инфектираните или около половината случаи в цялата страна.
Най-известният американски учен по темата обяви днес своята прогноза, че пандемията от коронавирус може да отнеме от 100 000 до 200 000 живота в Съединените щати, предава в същото време БГНЕС. Д-р Антъни Фаучи, който ръководи изследванията на инфекциозни заболявания в Националния здравен институт, каза за Си Ен Ен, че моделите, предсказващи милион или повече смъртни случаи, „почти сигурно са извън реалността“. Но Фаучи, водещ член на коронавирусната група на президента Доналд Тръмп, бързо добави: "Не искам да заставам твърдо зад това ... Това е толкова движеща се цел, че може лесно да се сгреши и да подведем хората."

- EК ще предложи промени в проектобюджета си за периода 2021-2027, за да може да се справи с икономическите последици от пандемията от коронавируса, обяви председателката на институцията Урсула фон дер Лайен, цитирана от електронното издание "Политико". „С цел икономическото възстановяване ЕК ще предложи промени в многогодишния си проектобюджет, за да посрещне последиците от кризата, причинена от коронавируса... Те ще включват план за икономическо съживяване, който ще гарантира запазването на кохезията в ЕС посредством солидарността и отговорностт", заяви тя. В края на февруари лидерите на 27-те страни членки на ЕС не постигнаха споразумение за бюджета на ЕС за идните 7 години и преговорите трябваше да продължат, но се разрази пандемията.

- Австрийският канцлер Себастиан Курц остро разкритикува действията на ЕС по време на пандемията от коронавируса. "Недопустимо е в продължение на две седмици да сами да се борим, за да бъде освободен спрян на границата ни с Германия камион, превозващ предпазни маски, а в същото време да сме обект на критики за контрола по границата ни с Италия", остро заяви той в интервю за местния в. "Кронен цайтунг"

- Испанският премиер Педро Санчес обяви по националната телевизия /TVE/, че на извънредно заседание утре правителството ще приеме декрет за още по-сериозно ограничаване на движението на хората в страната. От понеделник 30 март до четвъртък 9 април всички работещи в секторите, които не са от първа необходимост (от първа необходимост са: здравните заведения и свързаните с тях предприятия и институти, всички свързани с хранителните стоки, аптеките и фармацевтичните компании, превозвачите, силите за сигурност, армията, и средствата за масова информация), излизат в двуседмичен отпуск и трябва да останат по домовете си.

Реклама

През тези дни всички работещи ще получават цялата си заплата. На практика става дума за 8 работни дни, тъй като в този срок се включват и великденската ваканция. След края на кризата и възстановяването на икономическия живот, работниците ще трябва да отработят тези 8 дни и това трябва да стане до края на годината - по договорка с предприятията и според колективните трудови договори. Педро Санчес заяви, че новата мярка е била договорена със синдикалните и работодателските организации.

- Бившият френски министър на промишлеността Патрик Деведжиан почина от коронавируса. 75-годишният настоящ управител на департамента О- дьо-Сен е бил в болница след положителна проба за COVID-19. На 26 март той сподели в Туитър, че състоянието му е стабилно и благодари на медицинския персонал за изключителната му работа. Деведжиан бе министър по време на управлението на Никола Саркози. Броят на случаите на зараза във Франция според последните данни е 37 575 души, общият брой на смъртните случаи е 2314.

- Ситуацията с коронавируса ще се влошава преди да започне да се подобрява, пише британският премиер Борис Джонсън в писмо, което е разпратил до всяка домакинство на Острова. Самият той е под карантина, след като в петък обяви, че е дал положителна проба за COVID-19. В писмото премиерът предупреждава, че може да бъдат наложени още по-строги ограничителни мерки в опит да бъде спряно разпространението на заразата. "От началото трябва да въведем подходящи мерки в правилния момент. Няма да се поколебаем да отидем и по-далеч, ако това ни посъветват да направим учените и медицинските специалисти", пише Джонсън в писмото, което трябва за стигне до 30 млн. домакинства. Разпращането му струва на хазната около 5.8 млн. британски лири. Освен него британците ще получат и листовки, в които са обяснени правителствените мерки в борбата с COVID-19. Броят на заразените във Великобритания е 17 089, жертвите са 1019, като само вчера починаха 260 души.

Освен Джонсън заразен с коронавируса е министърът на здравеопазването Мат Ханкок. Британският министър, отговарящ за Шотландия Алистър Джак също обяви, че има симптоми на заразата и се е самоизолирал.

Заради световната блокада, предизвикана от COVID-19, британските фермери спешно се нуждаят от 90 хиляди сезонни работници, тъй като няма кой да прибере реколтата и тя ще изгние, писа в. "Обзървър". Те вече са потърсили помощ от правителството. Според фермерите намесата на властите е необходима, защото при сегашната блокада за десетки хиляди работни места спешно трябва да се намери персонал. От компанията "Конкордия", която е лидер сред фирмите за подбор на персонал от чужбина, предлагат желаещите работници да бъдат превозени и с чартъри, включително и от България. Алтернатива са и работници от Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия и Барбадос. Украинците обаче удължиха карантината до 23 април, а в Русия от утре затварят границите в двете посоки.

- Италианското правителство ще предостави ваучери за храна на най-засегнатите от икономическата криза, предизвикана от коронавируса. Премиерът Джузепе Конте обясни, че ще бъдат отпуснати от бюджета 400 млн. евро, "предназначени за общините, които ще трябва да ги дадат на хора, които нямат пари да си купят храна". "Трябва да изградим верига на солидарност, никой няма да остане сам", обеща той. „Нашата цел е да осигурим пари за семейства, предприятия и работещи хора“. В Сицилия клиенти се опитаха да тръгнат от супермаркет, без да платят за покупките, след като заявиха, че вече нямат пари. В цяла Южна Италия, а и в голяма част в Сицилия населението се издържа с работата на черно и не могат да очакват финансова помощ от правителството.

Италия затяга ограниченията за влизане в страната, като всеки, който пристига по суша, море или въздух, ще трябва да декларира мотивите си за пътуването, телефонния си номер и адреса си. Това обявиха от Министерството на транспорта в Рим. Независимо дали имат симптоми на коронавируса или не, новодошлите ще трябва да се регистрират към местните здравни власти и да бъдат под карантина за 14 дни. Авиокомпании и корабни компании мерят температурата на на пътниците при чекиране и не приемат на борда никой с температура над 37,5 градуса.

- Автосалонът в Детройт е отменен заради коронавируса, а в болница ще бъде превърната сградата, в която изложението традиционно се провежда. Решението за анулиране е взето, след като Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ реши да използва центъра, където през юни се организира автосалона, като лечебно заведение за пациенти с коронавируса. "Здравето и благополучието на хората от Детройт и Мичиган са от първостепенно значение. Мястото е идеално за изпълнение на тази важна функция в този критичен и безпрецедентен момент", заяви Род Албъртс, директор на Детройтския автосалон.

- 433 германци са починали от коронавируса. На територията на страната жертвите са 429, а четирима германци са починали в чужбина - двама в Египет, един - в Кипър и още един на остров Крит. Заразените в Германия станаха 57 695. Най-много инфектирани има в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг.

Финансовият министър на германската провинция Хесен Томас Шефер се самоуби, очевидно тъй като е бил "силно притеснен" как да се справи с икономическата криза от коронавируса, заяви премиерът на провинцията Волкер Буфие. 54-годишният Шефер е открит мъртъв близо до железопътен коловоз вчера, съобщава Франс прес. От прокуратурата във Висбаден заявили, че смятат, че се касае за самоубийство. Хесен е дом на финансовата столица на Германия, Франкфурт, където се намират големи кредитори като „Дойче банк“ и „Комерцбанк“. Европейската централна банка също се намира във Франкфурт. Видимо разстроен Буфие припомнил, че Шефер, който беше шеф на финансите на Хесен в продължение на 10 години, е работил "ден и нощ", за да помогне на компаниите и работниците да се справят с икономическото въздействие от пандемията. Популярен и уважаван, Шефер отдавна бе обявен за възможен наследник на Буфие. Подобно на Буфуе, Шефер принадлежеше към дясноцентристката партия на Меркел.

- Заразени с коронавируса в Африка са 2650 души, като 49 от тях са починали, съобщи Световната здравна организация (СЗО). „Подготвени сме да оказваме подкрепа на всички държави в борбата срещу вируса“, заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави, че държавите с по-слаби здравни системи трябва да бъдат по-агресивни по отношение на мерките, за да предотвратят разпространението на заразата в началната фаза на местно ниво.

- Съпругата на канадския премиер Джъстин Трюдо - Софи Грегоар Трюдо, обяви, че се е излекувала от коронавируса. „Чувствам се много добре“, заяви тя и обясни, че изследванията показали, че се е изчистила от вируса. Тя даде положителна проба на 12 март след пътуване до Лондон. Премиерът Трюдо не бе заразен, но две седмици бе под карантина.

- Испанската принцеса Мария Тереза де Бурбон-Пармска е първият член на кралско семейство, починал от COVID-19, предава БГНЕС.

"Този следобед сестра ни Мария Тереза де Бурбон-Пармска, жертва на коронавируса COVID-19, почина в Париж на 86 години", съобщи по-малкият й брат, принц Сиктус Хенри от Бурбон-Парма във Фейсбук. Испанската принцеса, която е на 86 г., е починала в Париж в четвъртък. Известна като Червената принцеса заради сравнително левите си възгледи, Бурбон-Пармска работи като професор по социология в Сорбоната в Париж и рядко използва кралската си титла.

- Общият брой на заразените с коронавирус по света е 663 740, жертвите са 30 879, а излекуваните са 142 183. САЩ са най-тежко засегната държава, следвани от Италия с 92 742 инфектирани, починали - 10 023 и Китай - 81 439 болни и 3300 жертви. На четвърто място е Испания, където с положителни проби за COVID-19 са 73 253, а жертвите са 5982.

Реклама
Реклама
Реклама