Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8375598 www.bgdnes.bg

Хората и днес пляскат на Емил Димитров

Снахата на великия певец – Пепа Мити, за химна му „Ако си дал“:

Не успях да събера костите му с тези на фамилията, но вече спирам да се моля

„15 години откакто Емил Димитров го няма, а хората продължават да ръкопляскат на песента му „Ако си дал“ по гениалния текст на Иля Велчев. Щастлива съм, че поздравяват докторите и всички, които са на първа линия, с нея.“
Това сподели снахата на великия Емил Димитров – Пепа Мити, на днешния ден, когато се навършват 15 години от кончината на изпълнителя. Петрана Димитрова, или Пепа Мити, както я наричат, е жена на покойния брат на певеца – Юлиян. 73-годишната циркова актриса в продължение на дни излиза всяка вечер на балкона си и ръкопляска на лекарите, които спасяват болните от коронавирус по време на пандемия.


„Учудващо за мен е, че в нашия кв. „Лозенец“ никой не излиза по балконите. Не знам, бездушие ли е или какво“, пита Пепа. 73-годишната пенсионирана циркова актриса се радва на инициативата на БНР на всеки час да се пуска песента „Ако си дал“ на Емил Димитров, която стана химн на всички от първа линия, които участват в спасяването на животи. „Не е случайно това. И текстът е страхотен, и музиката. Много се радвам, че първа съм чувала и другите хитове на Емил Димитров, ставахме свидетели на любовта към него“, спомня си Пепа.
Едно от малкото неща, които тревожат симпатичната снаха днес, е, че все още не е успяла да събере костите на фамилията и тези на Емил Димитров на едно място. „Емил е погребан в Алеята на артистите на Централните гробища, а брат му и родителите им – в Малашевските. Много време исках да ги преместим във ВИП парцел в Бояна, защото душите им живяха заедно – сплотени и обичащи се хора, заслужават да са на едно място. Но вече спрях да се моля. Писах писма до всички институции. Смятам, че цялата фамилия е направила толкова за България, че заслужава това да се случи“, сподели Димитрова.
Тя 14 години е била омъжена за покойния брат на Емил – Юлиян. Според нея Емил е бил невероятен човек и никой не можел да каже една лоша черта в характера му, за разлика от това, което се случва след кончината му. „Разни особи почнаха да си правят пиар на гърба на Емил, като казваха, че са били интимни с него. Недостойно е това. Да си остане на тяхната съвест, не можеш да говориш така за човек, който си е отишъл и не може да каже истината“, ядосва се Пепа. 73-годишната жена ревниво пази спомените на семейството и след дълго мълчание по темата се съгласи да поговорим най-вече заради паметта на великия певец. „Много ми е мъчно за празниците, които имахме заедно. Ето и сега, пазим се всички, живеем под карантина, искаме животи да запазим. Аз влязох в семейството случайно, бях от Пловдив. С мъжа ми Юлиян, брата на Емил, любовта ни беше силна и от пръв поглед. Ние с него се оженихме малко след като Мариета стана съпруга на Емил“, допълва Петрана, гастролирала по цял свят. „Бях асистентка в семейството. Не смятам, че имах конкретен талант, но Факира Мити, моят свекър, ми открехна тайните на магията и ме заплени. Играли сме пред Фидел Кастро, пред всички ръководители на държави, когато са гостували тук. Обикновено приемите бяха в Бояна. Често се случваше да ни съберат след събитието, защото Тодор Живков искал да ни види. Тогава влизаше обикновено много възторжен с думите: „Доволен съм!“. За мен фамилията Димитрови е изключителна, към всеки от тези хора изпитвам уважение и преклонение. Те ме направиха това, което съм сега – изградена жена“, обясни Пепа. Най-голямата болка през годините за нея, дъщеря й Сюзан и внучката е кончината на съпруга й Юлиян. „Всички много страдахме. А майката на мъжа ми – Мадам Сизи, не издържа и четири месеца след това си отиде и тя. Баща му живя още две години, но повече нищо не беше същото“, споделя тъжно Пепа. „Много е трудно да живееш сама жена с дете. Аз никога не се омъжих пак, защото щях да сложа петно на фамилията и на нашата голяма любов с Юлиян“, допълни още Мити. С днешна дата Петрана се грижи за внучката си Кристин и помага на дъщеря си Сюзън. „Музикална ни е внучката. Синът на Емил Димитров-младши – Мартин, също има такива заложби. Той също пее. Обичам ги всичките – и сина на Емил – Емил Димитров-младши, и съпругата му Жаклин. Дай Боже да сме живи и здрави“, моли се снахата на Емил Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама