Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8376033 www.bgdnes.bg

Папата подкрепи призива на ООН за спиране на конфликтите заради коронавируса

Папа Франциск се присъедини днес към призива на ООН за незабавно спиране на военните конфликти по света заради пандемията на коронавируса, предаде Франс прес.

"Скъпи братя и сестри, генералният секретар на ООН отправи тези дни призив за незабавно спиране на военните конфликти по света заради сегашната криза. Присъединявам се към всички тези, които подкрепиха този призив и приканвам всички да откликнат на него, като спрат с всички форми на насилие, създадат условия за оказването на хуманитарна помощ, обърнат се към дипломацията и се отнесат с грижа към най-уязвимите", заяви Светият отец във видеообръщение от библиотеката на Апостолическия дворец във Ватикана.

Реклама

Папа Франциск изрази надеждата си, че необходимостта от общи усилия в борбата с коронавируса ще накара света да осъзнае нуждата от засилване на братските връзки между хората в качеството им на членове на едно семейство.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в понеделник "за незабавно прекратяване на огъня по целия свят", за да могат цивилните да бъдат защитени от разпространението на коронавируса. Гутериш изтъкна, че воденето на война в условия на пандемия е лудост, припомня БТА.

Социалните последици на пандемията провокираха сравнения с болезнени периоди от историята на човечеството като Втората световна война, финансовата криза от 2008 г. и епидемията на испанския грип от 1918 г., отнела живота на около 50 милиона души по целия свят.

ООН се опитва да посредничи за слагане на край на конфликти в страни като Сирия, Йемен и Либия и предоставя хуманитарна помощ на милиони цивилни, отбелязва Ройтерс.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама