Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8379292 www.bgdnes.bg

Презервативите изчезват

Купуваме повече, цените без промяна

Презервативите у нас намаляват, но все още има запаси. Това показа проверка на "България Днес" в родната аптечната мрежа.


Преди дни се появи тревожната новина, че в световен мащаб латексовите предпазни средства са пред изчерпване, тъй като най-голямата компания производител спря производството. Работният процес на фирмата в Малайзия беше блокиран заради коронавируса.

Реклама


В аптеките и дрогериите у нас все още има презервативи, но търговци признават, че през последните три седмици търсенето се е увеличило. Обяснението е, че все повече хора си остават вкъщи и интимните ласки под юргана зачестяват.


Само за 10 дни планетата ни е останала без 100 милиона презерватива, които са били предназначени включително и за Европа. Крахът на доставки застрашава и България, която изцяло разчита на внос, тъй като нуждите ни не могат да бъдат покрити с родно производство.


Другите големи държави, които произвеждат презервативи, са Китай, където възникна епидемията от коронавирус и доведе до затваряне на редица фабрики, както и Индия и Тайланд, в които тепърва набира скорост заразата от коронавирус. "Ще видим глобален недостиг на презервативи навсякъде, което ще бъде страшно. Притеснявам се, че за много хуманитарни програми в Африка недостигът няма да бъде само две седмици или месец. Този недостиг може да продължи с месеци", коментира изпълнителният директор на малайзийската фирма Го Миа Киат.


"Не е обсъждано ограничаване на продажбите на презервативи, тъй като все още имаме в складовете. Ако започнат да се стопяват, тогава в бранша ще бъде взето решение, защото такъв проблем може да продължи с месеци", коментираха пред вестника фармацевти.

Така шегите, че коронавирусът може да предизвика бейби бум може да се превърнат в реалност заради липсата на предпазни средства. Другата добра новина е, че няма поскъпване на предпазните средства и запазват цените си отпреди появата на коронавируса.


Медицински лица съветват използването на презервативи не само за да се предпазите от нежелана бременност, но и от полови болести, които не са най-доброто нещо в ситуацията на световната пандемия.

Реклама
Реклама
Реклама