Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8379843 www.bgdnes.bg

Авер на Жоро Жабата бръмчи с ТИР из Европа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение, с което спецсъдиите постановяват решетки за шофьора беглец, научи "България Днес".

Издирваният тираджия Георги е на 47 години. Той е изправен с още 11 души пред Темида по схема с източване на около 2 милиона евро от чужди търговски дружества. Защитата му представя документи, че по време на заседанието подсъдимият е закъсал със здравето и се лекува в Полша. Това не омилостивява съдиите. Те искат справка от "Гранична полиция", от която става ясно, че Георгиев е напуснал страната още през октомври м.г. Затова издават европейска заповед за арест на шофьора и постановяват той да бъде задържан под стража, ако се появи.
"Клиентът ми ще си дойде другата седмица", заяви пред вестника адвокатът му Веселин Венков. Юристът призна, че се чува с издирвания тираджия, но не знае дали той среща проблеми при прибирането си към родината заради мерките срещу коронавируса.
Заедно с Георги по случая с милионите са погнати още Александър Александров, Стефан Стефанов, Анатолий Хунев, Радомир Петров, Стоян Конджов, Петър Василев, Станко Илиев, Владислав Кълвачев, Георги Велков, Даниел Маслинков и Георги Георгиев-Жабата.
За мащабната афера става ясно в последните дни на 2015 г., когато спецакция на ДАНС и пловдивски ченгета пресича нелегалната схема. Нищи се тежко умишлено престъпление против финансовата система - кражба на пари в особено големи размери. Според разследващите в страната ни е действала шашма с "елегантна" кражба на пари, като от клонове на различни банки са изтеглени в брой суми от над 2 милиона евро.
Те са преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи - регистрирани броени дни преди преводите. Като основание са посочвани несъществуващи договорни отношения между български търговци и фирми от европейски държави. Преводите са теглени в брой от българите в периода от октомври до декември 2015 г. от повече от десет банкови клона. Ощетени са дружества в шест държави, част от които също разследват банковите измами. Освен това са предотвратени траншове за още 5 милиона евро, сочат криминалистите.
Те разкриват, че мошениците са пращали имейл до управителите на търговските дружества, като са препоръчвали при съмнения да се свързват с упоменат адвокат. Мнимият юрист е убеждавал служителите да извършат техническото нареждане към обслужващата ги банка. Всеки един от обвиняемите е получавал нареждане по вайбър, че по сметката му са постъпили суми обикновено между 460 до 500 хиляди евро и е отивал в БНБ с предварително подготвен формуляр, в който декларира, че парите са като заем.
Пред българската банка обвиняемите са представяли и фалшив договор с чуждестранната фирма, за да могат да заявят за теглене в брой големи суми. След получаването на тлъстите пачки на каса, някои от участниците са ги предавали на други двама от групата, които са ги отчитали на неизвестни босове, твърдят от прокуратурата.

Реклама

За един от тези перачи е сочен съименникът на издирвания тираджия - Георги Георгиев-Жабата. Той е на 58 години, от Пловдив и според криминалистите е изпълнявал ролята на муле - теглил е парите и ги е предавал на един от двамата тартори на бандата. За услугата получавал по 20 хиляди евро. Жабата бил пълномощник на редица кухи дружества с капитал под 5 лв., на чиито банкови сметки са превеждани милиони евро от френски и други компании чрез финансовите машинации.
Първоначално той не е открит от униформените и е обявен за издирване. Като цар на далаверите, джентълмен и женкар описват Жабата неговите съседи на ул. "Трети март" в града под тепетата. Заради славата, която му се носи, го свързват с героя от "Опасен чар". Комшиите се усъмняват, че Георги се занимава с нечисти сделки, когато в блока започват да пристигат писма от банки и съобщения от прокуратурата. Сега Георги Жабата се явява в съдебната зала, за разлика от адаша си от Варна. За ужас на магистратите и трите имена на двамата са идентични, затова ги различават по годината на раждане.


Чакат го да се върне

Процесът за финансовите машинации зацикля заради отсъствието на тираджията Георги и болни адвокати. Няколко заседания са отложени, докато се направи връзка с шофьора беглец. Засега магистратите от ул. "Черковна" са пренасрочили делото за май месец. Ако подсъдимият Георги Георгиев не се появи дотогава, производството срещу него може да бъде отделено задочно, поясниха запознати.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама