Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8383053 www.bgdnes.bg

Мутафчийски: 25 са новите заразени, няма починали през денонощието

Няма починали през денонощието. 57% от заразените са мъже. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 г..

25 са новите заразени. Така общо у нас те са 379. Силистра е новата област. 18 са заразените медицински лица. Изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби.

Реклама

Това обяви председателят на Националния оперативен ген. Венцислав Мутафчийски.

Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица.

Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, посочи ген. Мутафчийски.

В моята квартална аптека има маски - ушити са 3.50 лв., маски има. Гратисният период за закупуване на маски е до 00 часа в събота. Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е "обществено място", посочи още председателят на щаба.

Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Наблюдаваме тендециите. Когато се говори за коронавируса в България, фокусът се измества в медийните репортажи. В другите страни проблемите са много сериозни, там фокусът е друг. Тази епидемия ни изправя всичките пред много големи предизвикателства. Ясно е, че 100-процентова подкрепа за мерките не може да има. Но получавам обаждания от граждани за по-строги мерки, коментира Мутафчийски.

Отговорността на всички е да останем твърди и непоколебими. Следейки тенденциите, виждам, че това е вирус, за който нямам достатъчно доказателства, че се държи като другите пандемии и вируси. Не можем да изповядваме теорията "Всички рано или късно ще умрем", каза той като коментар за призоваването за по-свободни мерки. 

Всички контактни лица в Банско са изследвани. Ситуацията се наблюдава много внимателно. Вчера бе проведена една много остра акция по набиране на проби. Да, карантината там отпада, но тя остава с мерките за цялата страна, посочи ген. Мутафчийски.   

Реклама

Много е трудно ограничаването на криза при ограничен ресурс. Над 7000 проби са направени у нас от националната лаборатория и над 2000 от частните лаборатории. В момента в Банско са взети около 50 проби.  

На въпрос дали починалата 51-годишната жена е работила в оптиката във ВМА, ген. Мутафчийски посочи, че оптиката там не работи отдавна, така че тази жена не е работила там. 

При лечение следваме тенденции в света, които вече са дали положителен резултат. 

33 000 опаковки хинин има във ВМА - дарение от "Софарма". Правителството забрани изнасянето му. 

Джипитата в Германия сами си закупуват здравните средства. Това е така в цял свят.

18 заразени медицински лица - това е тревожна статистика за персонала в света. Има поне 8 случая, които са свързани с пътувания и почивки, но други са свързани с работата. Има да се наваксва с дефицита, който го има в цял свят - костюми, шлемове, маски, защитни облекла. Този дефицит е свързан с това, че всичко се провеждаше у Китай. Сега произвеждаме сами. Над 1000 са били заразените медицински специалисти в Китай. 

Във ВМА има над 100 пациенти, които обгрижва.

Има много хора, които се съобразяват, но една малка част не иска да се съобрази с абсолютно нищо, посочи Мутафчийски.     

Аз предложих мярката за задължителното носене на маски, заяви след поредица от въпроси, свързани с нея.                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Реклама
Реклама
Реклама