Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8388584 www.bgdnes.bg

Доброволци предлагат домове на лекари

Хотели, апартаменти и къщи отварят врати за работещи със заразени

Апартаменти и къщи, а дори и хотели предлагат българи на медици, работещи със заразени с коронавирус пациенти. Лекарите и сестрите се нуждаят от временни домове, защото се притесняват да не заразят близките си вкъщи.
Това е най-новата акция, която бе подета от инициаторите на групата „За доброто“ във фейсбук. Основно събраните в нея доброволци се стараят да намират и изпращат защитни облекла на болниците, в които все още има липси. Сега обаче те се заемат да намерят временен подслон на работещите в здравните заведения.
„Първо ни потърси една жена, която има свободен апартамент в София. Тя искаше да помогне точно по този начин, като предостави имота си. Преди това пък ни бяха търсили лекари от друг град, с молба да им помогнем в това отношение. И просто събрахме едното с другото“, обяснява пред „България Днес“ Свилена Георгиева, една от инициаторките на доброволческата кампания.
Часове след обявяването на идеята тя получи подкрепа от много хора, разполагащи с подходящ имот. Бяха предложени 4 хотела в София, които в момента са затворени, а също и три празни апартамента в града, къщи в Пловдив, Кюстендил и Бургас. Търсенето на временни домове от медици обаче е много голямо, тъй като у нас броят на заразените надхвърли 300 човека и продължава да расте. Хората, които се нуждаят от медицински грижи, са разхвърляни в болници в различни градове.
Докато се тъсят апартаменти и къщи, паралено продължава да тече и кампанията за намиране на предпазни маски, костюми, калцуни и т.н. Вече бяха снабдени много здравни заведения, но на места все още има липси. В доброволческата група се появи интересена публикация от медицинска лаборантка в пловдивската УМБАЛ. Тя обяснява как с подръчни средства може да се направи дори предпазен шлем.
„Аз и моите колеги си направихме предпазни шлемове, искам да споделя с вас как можете да си направите и вие. Купихме си PVC материал за подвързия на учебници от книжарница. Струваха по 30 стотинки. В нашия случай продавачката не ни взе пари. Използвахме телбод и подходящ ластик. Получи се добре“, пише лаборантката, представила се като Сафи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама