Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8396382 www.bgdnes.bg

Най-щурите мерки срещу COVID-19 по света

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC.
Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина, която предвижда разделяне на хората по пол в опит да спре разпространението на коронавируса. Мъжете и жените могат да напускат домовете си само за два часа на ден, но в различни дни. Никой няма да може да излиза навън в неделя.
"Тази абсолютна карантина няма за цел нищо друго освен да спаси живота ви", заяви министърът на сигурността Хуан Пино на пресконференция.
В някои градове на Колумбия хората са допускани навън въз основа на последния номер на техния национален идентификационен номер. Например, хората с идентификационен номер, завършващ на 0, 7 или 4, могат да излязат от вкъщи в понеделник, докато тези с идентификационен номер, завършващ на 1, 8 или 5 - във вторник.
Правителството на Сърбия въведе "час за разходка с кучета" от 20 до 21ч. за хората, които са под блокада. Но това правило вече е премахнато заради бурните протести от собствениците на кучета.
Ветеринарен лекар заяви, че пропускането на разходка може да влоши състоянието на кучетата с проблеми с уринирането и "да влоши основните хигиенни условия в домовете на хората".
Швеция има спокойно отношение към мерките, въпреки близо 4500 потвърдени случая там. Правителството се надява хората да се държат разумно и им се доверява да постъпват правилно. Сбирките на повече от 50 души бяха забранени в неделя, но училищата за деца под 16 години остават отворени. Заведенията и ресторантите все още могат да предлагат сервиране на маса и много хора все още се социализират.
Съветите, давани в Малайзия, се оказаха не по-малко противоречиви. Правителството беше принудено да се извини, след като министерството на жените публикува карикатури в интернет, призовавайки съпругите да се обличат, да носят грим и да избягват да се заяждат със съпрузите си по време на частичната блокада на страната. Потребителите на социалните мрежи бързо критикуваха плакатите, които по-късно бяха свалени.
Беларуският президент Александър Лукашенко пък учудва мнозина с отношението си към пандемията от коронавирус. Той се смя на твърдението, че страната му трябва да се опита да спре разпространението на коронавируса, защото той не можел да види вируса да лети наоколо.
В интервю на мач по хокей на лед той заяви също, че тълпите на мача са добре, тъй като студът на стадиона ще попречи на разпространението на вируса. Няма доказателства, че това може да е така и коронавирусът не може да бъде видян с просто око. За разлика от по-голямата част от Европа, Беларус не е поставил никакви ограничения за спортни събития.
Освен това Лукашенко е заявил, че пиенето на водка и редовните посещения в сауната са начини за предпазване от вируса – това според СЗО е напълно в противоречие с професионалните съвети за предпазване от заразяване с коронавируса.

Докато Световната здравна организация казва, че здравите хора не трябва да носят маски за лице, освен ако не се грижат за болен, Австрия е задължила гражданите си да ги използват в супермаркетите. Новите правила бяха въведени от канцлера Себастиан Курц и влязоха в сила в сряда с осигурени милиони маски.
Въпреки че маските са често срещана гледка в много части на Азия, Австрия е едва четвъртата европейска държава, която налага носенето на маски на публично място, следвайки стъпките на Чехия, Словакия и Босна и Херцеговина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама