Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8397822 www.bgdnes.bg

Разстрел за нарушителите на карантината

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса.
"Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той. Думите му доведоха до ареста на 21 души, които очевидно бяха излезли на улицата, за да искат помощ от правителството. За протеста им няма разрешение - обяви полицията и така оправда арестите. Сайтът Rapper, цитиран от "Гардиън" обаче твърди, че не е ясно дали всички тези хора са протестирали, или някои от тях просто да търсели храна.
"Няма да се разколебая. Заповедите ми са към полицията и армията, барангай (малки административни единици във Филипините, подобни на квартали), че ако там има проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият и животът ви е застрашен, застреляйте ги. Разбирате ли? Мъртви. Вместо да създават проблеми, ще ги пратя в гроба" - казва в тв обръщение президента на Филипините.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама