Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8399518 www.bgdnes.bg

Заплатата на депутатите вече е 4248 лв., скача с 375 лева

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз".

Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание. За тях класа за прослужено време не е 0,6 процента на година, както е за повечето българи, а 1 на сто, което означава, че 20 години стаж вдигат парите им с още 20% (849, 60 лева), а участие в една парламентарна комисия носи допълнителен бонус от 5 процента в депутатския портфейл (212,40 лева).
Заплатите на народните представители се изчисляват по данните на НСИ за работните заплати в страната. Те възлизат на три средни работни за последен месец на тримесечие в обществения сектор.
Покрай депутатската заплата от вчера са увеличени и възнагражденията на министър-председателя Бойко Борисов, министрите, зам.-министрите и членовете на политическите кабинети във ведомствата. Премиерът Борисов вече взема 6584,40 лева основна заплата, министрите му - по 5522,40. Основната заплата на президента Румен Радев става 8496 лева.
Преди броени дни в Албания премиерът Еди Рама обяви, че заплатите на депутатите и министрите ще бъдат намалени в знак на солидарност с проблемите на хората заради пандемията от COVID-19. У нас такава пример липсва.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама