Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8402744 www.bgdnes.bg

Чудо в столичен квартал!

Бели гълъби долетяха в Горубляне

Ято чисто бели гълъби обикалят от няколко дни столичния квартал Горубляне. За това споделиха очевидци пред "България Днес". Редките птици прехвърчат от двор на двор и са забелязвани по дувари и жици.

"Тази сутрин бяха на нашата ограда. Гълъбите са две двойки. За първи път ги виждаме тук. Не знаем откъде идват и къде живеят. Молим се това да е някакво чудо, което да донесе здраве в тези смутни времена", надява се Надя Василева, жителка на Горубляне. Въпреки натрупалия сняг в първите дни от април птиците не са изчезнали и все още се навъртат в района. Някои по-отзивчиви граждани дори се опитват да ги хранят, като ръсят различни семена по разчистените тротоари.

Реклама

Белият гълъб е сред птиците, които присъстват в пророчествата и поверията на редица народи. Птицата се свързва като посланик на надеждата. Според старите предания, ако човек види бял гълъб навън, това е знак от Господ, че той го наблюдава и пази от беди. Възможно е също така това да е неговият ангел хранител.

Друго поверие свързва белите гълъби с любов. То гласи, че ако човек види два бели гълъба, готвещи се за полет, скоро ще открие истинската любов и ще се задоми. Предания съществуват и за белите гълъби с точици. Те гласят, че ако някой види на перваза си такова животно, вероятно ще започне нова работа или ще се заеме с нов бизнес проект.

Все пак някои от местните жители намират и логично обяснение за внезапната поява на ятото бели гълъби. Те обясняват, че в квартала има гълъбар, който отглежда птиците в клетки и кафези в двора си. Вероятно тези животни са избягали от там или са пуснати умишлено. Дори така да е, голяма част от виделите ги се зареждат с вяра.

По принцип символ на доброто вещае и бялата лястовица, която е изключително рядко срещана. В Горубляне признават, че никога не са имали късмета да видят подобна птичка там. За сметка на това понякога над някогашното село често прелитат щъркели.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама