Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8403113 www.bgdnes.bg

Мутафчийски стана на торта

Направете си и вие морковен сладкиш с генерала

Морковена торта с фигурка на генерал Мутафчийски е кулинарен хит.

Началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса е изваян с детайли от захарно тесто, а автор на шедьовъра е Виолета Кулева.
Сладкишът е със семпла визия, но най-интересното е на неговия връх. Там е фигурката на Мутафчийски, националния трибагреник и вкусна табелка с надпис "А вие накъде?". Генералът е със сладка военна униформа, върху която дори са поставени вкусни пагони. Типичната гола глава, очи, леко щръкнали уши и добре изписани вежди допълват кулинарната визия на най-показвания по телевизията човек в държавата.
"Тортата е направена от човек с чувство за хумор за хора с чувство за хумор и няма ниищо общо с продължителността на карантината. Това е моят начин да усмихна приятелите си в труден момент", коментира Кулева, която събира стотици поздравления за идеята си. Не липсват и негативни коментари, но кулинарката не им обръща внимание. Тортата й се превърна в хит в социалните мрежи и масово се споделя, като хората се чудят дали генералът е научил, че изтипосан и върху сладкиш. "Генералът само от хладилника не се беше появявал, но и това се случи", добавя с усмивка Кулева.
Тя споделя, че захарното тесто е купено готово от магазина, а останалата изработка оставя на въображението си. Кулинарката с охота споделя рецептата за морковената торта, за да могат повече хора да я опитат. А дали ще сложат фигурка на Мутафчийски, всеки може сам да реши. Приготвя се за около час и половина и може да стигне за 12 порции.

Рецептата:

Необходими продукти:

500 г моркови

300 г брашно

200 г захар

3 яйца

50 г орехи

10 г бакпулвер

1 ч. л. канела

100 мл олио

1 щипка сол

за крема:

500 г крем сирене

200 г пудра захар

150 мл течна животинска сметана

кората от 1 портокал

за поръсване:
     200 г натрошени орехи

Начин на приготвяне:

Морковите се настъргват и се смесват с натрошените орехи. Добавят се всички останали продукти за блата, като яйцата са предварително разбити. Бърка се с ръце до хомегенна смес. Тя се пресипва в намазнена форма, в която е сложена хартия за печене и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 40-45 минути. Когато блатът е готов, се оставя да изстине и се разрязва напречно надве. Сметаната се разбива леко с миксер, без да става пухкава. Сиренето се разбива с пудрата захар и се смесва със сметаната и настърганата кора от портокала. Разбърква се леко с шпатула. Едната половина на блата се слага за основа на тортата и се намазава с половината от крема. Покрива се с втория блат и цялата торта се намазва с останалия крем. Отгоре тортата се поръсва обилно с орехи. Оставя се да престои в хладилник за няколко часа. Фигурката от тесто се оформя с пръсти, като можете да дадете воля на въображението си.


     Игра с Генерала

И електронна игра с Генерал Мутафчийски, борещ коронавируса се появи в пространството.
Тя е създадено по подобие на световноизвестната игра "Пак ман", а в нея Генерала трябва да спасява хората като ги събира по улиците, докато коронавируса се приближава все повече. Ако не успее да събере всички, вирусът печели и казва "Мухаха, Генерале твоят народ е слаб. На ти сега кафета, на ти сега фризьори".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама