Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8405452 www.bgdnes.bg

Темида пожали крадец на калашници

Съдът го пуска, вирусът отлага окончателното решение

Оръжейникът от завод "Арсенал" Айдън Джафер размеква магистратите с болна майка

Помилван е един от оръжейниците, търгували с изнесени от завод "Арсенал" пищови и калашници, научи "България Днес"! Магистратите се смиляват над Айдън Джафер и го пускат заради примерно поведение и болна майка, но пандемията от коронавирус забавя окончателното решение. Търговецът на крадени пушкала се договори със спецпрокуратурата за леко наказание от 2 години затвор. Той е на топло от декември 2018 г., когато нелегалната схема е разбита при акция. Ако решението за условно предсрочно освобождаване бъде потвърдено, Джафер ще напусне килията 7 месеца предсрочно след престой от година и 4 месеца.

Реклама


За помилването на оръжейника помага и доклада на администрацията на Софийския централен затвор, който отчита положителна промяна в поведението му. "Осъденият приема отговорност за извършеното престъпление, разбира мотивите за криминалното си поведение и съжалява за постъпката си, приема наказанието си за справедливо", мотивира се съдия Емил Дечев от Софийския градски съд.
Той отчита, че Джафер не е агресивен или импулсивен, няма зависимости от наркотици или алкохол и се ползва с подкрепа от семейството си. Освен това пандизчията има сериозно отношение към труда и се заканва да спазва законовия ред. Той е намалил риска от рецидив от 56 на 48 точки, което също му помага за освобождаването. "Дал съм всичко от себе си. Майка ми е на определена възраст, болна е, не съм я виждал от година", жалва се Айдън Джафер пред магистратите.
Той е подпукан, след като криминалисти предприемат спецакция по сигнал за изнасяни пищови и автомати от завод "Арсенал". Те са изнасяни на компоненти от служител на оръжейната фабрика. Разследващи посочват бившия футболист Красимир Тонев-Джуджето като работникът, който дори вербувал колеги за нелегалната схема с частите. Аферата е разкрита, след като ченгета под прикритие купуват от бандата 5 калашника за по 1400 евро всеки и 10 пищова "Макаров" по 800 евро.


При операцията са иззети 17 автомата "Калашников" и 15 пистолета със заглушители. Някои от пушкалата са открити при тараша в село Габарево край Павел баня в дома на Джафер. По време на тараша в къщата се намира болната майка на Айдън - Кайме Джафер. "Аз съм на легло вчера цял ден, Бърза помощ беше тук. Мен душата ми изгоря", признава възрастната жена. Присъствието й не смущава действията на ченгетата, които се натъкват на oръжия и бoeприпacи. По техни данни стопанинът Айдън нe e cвързaн пряко c оръжейния зaвoд. Въпреки това от дocиeтo му става ясно, чe прeз 2008 гoдинa той e заключван, защото в дома му са намерени нaркoтици и oръжия.
С обвинения са подпукани общо шестима. Сред тях са дилърът на оръжия Билял Али Хабиб. Той е предаден от собствения си син. Младежът проговаря пред ченгетата, че баща му му позволявал да кара мощния му джип "BMW X5", когато имал уговорка да шитка оръжия. Богата е криминалната биография на таткото. Той е осъждан 7 пъти - два пъти за участие в престъпна банда, а другите наказания са за документи измами. Покрай акцията в "Арсенал" разследващите разбират, че докато търгува с изнесеното от завода оръжие, Хабиб върти и банда за фалшиви документи. При разбиването й антимафиоти откриват фалшиви лични карти, паспорти и дипломи. Смята се, че именно там са съставяни и документи, с които оръжията са изнасяни и реализирани на чужди пазари. Заради солидните доказателства Билял Хабиб се признава за виновен, че заедно с помощника си Джафер са действали в престъпен сговор, и сключва споразумение да стои 3 години зад решетките.
Наскоро от проблемите с Темида се отърва и аверът им Ерол Алендаров. Той се измъкна с година условно след признания за търговия с оръжия и убита мечка. Одраният кожух на дивото животно е открит в гаража му. Именно Алендаров е участникът, шитнал калашниците на служителите под прикритие с идентификационни номера 3 и 4. Търговецът от село Енина е запален гълъбовъд и участва на редица състезания за пернати с клуб от Стара Загора. Официално се труди във фирма за хидравлични мотори и кормилни уредби. Той ще се спаси от зандана, ако не престъпи закона в следващите три години.


    Проверка

След акцията разследващите се заканват да проверят дали изнесеното оръжие е произведено в завода. От "Арсенал" обещават пълно съдействие на службите, за да се установи истината. Криминалисти решават да проверят и дали оръжията са попадали в ръцете на терористи. Повече от година след реализацията на този въпрос няма отговор. Експерти са категорични, че пушкалата са годни да стрелят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама