Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8405565 www.bgdnes.bg

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.
Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота. Обхватът на извадката включва 26 областни центрове, като подборът на търговските обекти е на случаен принцип.
За наблюдавания период са скочили цените на зеленчуците: картофи - ръст с 26.1%, чесън - с 45.4%, зеле - с 15.3%, моркови - с 14.3%, лук - 13.9%, джинджифил със 100.8%. Увеличението на цената на джинджифила е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.50 лв. и достига 15 лв. към настоящия момент.
Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсеният плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза - лимонът, поскъпва с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличение, като в Търговище, Добрич цената достига до 5-5.50 лв. при 2.50-3 лв. в началото на март.
При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението.
Поскъпване имат и наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на антибактериалния гел нараства над 2 пъти, при това достига средна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината достига ръст от 2.8%, мокри кърпи - с 11.1%.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама