Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8409650 www.bgdnes.bg

522 са потвърдените случаи на COVID-19, мъж е починал в "Пирогов"

Излекуваните до момента са 37

522 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната. 24 са новите случаи за 24 часа. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

Заразено е момче на 17 години в Бургас. Мъжете са 57%, жените са 43 % от случаите, средната възраст е 46,5 години. 202 от заразените са хоспитализирани. Заразени са 23 медици.  Излекуваните до момента са 37.

Реклама

В болница са приети 10, изследвани са около 400 души. От новооткритите случаи 13 са в област София. В "Пирогов" са настанени трима човека, в "Александровска" - 1, и във Втора МБАЛ - 1. В Бургас има случай на 17-годишен, в Стара Загора - 3, Перник - 2, Сливен - 2, Русе - 1, Пловдив - 1, Кърджали - 1. Няма нова засегната област за изминалото денонощие.

За вчера починалите са четирима. За един мъж в "Пирогов" не е било съобщено вчера, тъй като пробата му е излязла късно снощи. Той е постъпил в тежко състояние, интубиран е и по-късно е починал.

Общо 17 са починалите, средната им възраст е 65 години. 

В София случаите са 308, 111 от тях са в болница. 

9 са откритите случаи в МВР, от които няма нито един хоспитализиран. В армията има 2 случая, единият е по-тежък, другият е в Румъния. Имахме двама съмнителни, които върнахме от мисия в Косово, които не се потвърдиха като положителни. От медицинския персонал са 23 заразени. Върви по-обширно тестуване заради установен случайв в "Бърза помощ". Изследвани са 40 души вчера, ще се изследват 40 и днес в "Бърза помощ" в София. Там имаме колежка, която е пътувала в чужбина и е с коронавирус.

"Преди месец доц. Кунчев съобщи, че съсредоточаваме усилията си в България, а не само на привнесени случаи. В момента има слаб трафик по границите и по-интересни са случаите в огнища в страната. Мъжът от Русе е с ясна пътека от Англия, също семейството то Стара Загора.
30% са заразените, свързани с някакво пътуване. Една от първите вълни беше на прибиране от ски курорти във Франция, сега доста от случаите нямат нищо общо с това", каза той. 

"Трябва да се изследват всички болестни прояви на медицински персонал, това е най-важното. Трябва да се изследват всички работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. Също тези с пневмония. Утре се открива лаборатория в "Пирогов" с PCR.", каза заместник началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Бях уведомен, че се закрива белоградчишката болница. Препоръчах да бъдат привлечени лекарите от там във видинската болница. В момента може би са пристигнали пробите на 25 лица от видинската болница, сега вече има ясно основание да бъде направено PCR изследване на персонала, ще бъде извършено днес във ВМА", каза още Мутафчийски. 

Реклама

"Единствените мерки, дали резултат, са дистанцирането и социалното изолиране, това никой не го е отрекъл. Акцентът в целия свят е върху това", каза той. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама