Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8411120 www.bgdnes.bg

Безработни се регистрират и от вкъщи

Регистрирайте се в бюрото по труда онлайн от вкъщи и не се редете по опашки. Тази възможност предлагат от Агенцията по заетостта, а "България Днес" горещо ви я препоръчва, за да намалите максимално възможността да се заразите с коронавирус.
През последните дни се извиха огромни опашки пред регионалните офиси на институцията, а статистиката е безмилостна - 31 000 българи са останали без работа от началото на кризата в средата на март.
Заявление за регистрация може да бъде подадено по електронен път към съответното бюро по труда чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Формулярът може да бъде изтеглен от сайта на агенцията - www.az.government.bg/Е/informaciya-za-registraciyaЕ/. Помощна информация за начина за ползване на ССЕВ пък може да се намери на интернет адрес - edelivery.egov.bg/Help.
Хората с активна регистрация като безработни, които имат планирани срещи с трудовия си посредник, също не е задължително да посещават бюрото по труда в периода на извънредно положение. С тях ще се свърже трудовият им посредник по телефон или електронна поща, за да уточнят необходимите действия в този период.
Първата стъпка за получаване на обезщетение за безработица е да се регистрирате в 7-дневен срок от прекъсването на работа. След това в тримесечен срок трябва да подадете заявление за отпускане на обезщетение за безработица към териториалното поделение на НОИ.
Дневното парично обезщетение за безработица е 60% от средния осигурителен доход, за който са внасяни вноски през последните 24 месеца преди прекратяване на осигуряването. За 2019 г. минималният размер на обезщетението е 9 лв. на ден, а максималният размер - 74,29 лв. на ден.
Обезщетенията се изплащат, независимо дали осигурителните вноски са внесени, или са дължими, без да са реално внесени. Ако сте зает на непълно работно време и получавате възнаграждение, по-малко от минималната работна заплата, имате право на половината от полагащото ви се обезщетение за безработица.

Осигурителният стаж е важен

Времетраенето на обезщетенията за безработица зависи от осигурителния стаж в години.
Ако е до 3 години, изплащането е 4 месеца. Между 3 и 6 години - 6 месеца, между 7 и 10 години - 8 месеца, между 11 и 14 години - 10 месеца, и от 15 години и нагоре - 12 месеца.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама