Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8413008 www.bgdnes.bg

Скандал с разпределение на дело за шпионаж

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана, съобщава БНТ. Националната телевизия твърди, че в доклада имало данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.
Главният прокурор Иван Гешев в свое интервю също обяви, че е установен пробив в случайното разпределение на делата в съда и че това е срив в доверието на съдебната власт. СГП е образувала досъдебно производство за компютърно престъпление по сигнал от шестима членове на ВСС, петима от които са членове на съдийска колегия.
"В одита има сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е пробита" заяви Гешев.
Оказало се, че уж много сигурната система дава възможност на съдия, който има право да разпределя дела в своя съд, да добавя нови съдилища. Също така да има достъп и да редактира информация на съдилище, в което не работи, да редактира и изтрива технически номер, да влиза и да изтрива регистрирани дежурни съдии, да видоизменя данни на други потребители, да разпределя дело на съдия от друг съд.
”Този случай е сериозен срив в доверието на гражданите към делата. Как да имаш доверие след като системата за случайно разпределение е смешна. Надявам се в четвъртък на заседанието да се види кой какво становище ще застъпи. Доказателствата от досъдебното производство ще оповестим на цялото общество, този казус може да засегне десетки хиляди граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и ЕК”, отбеляза още главният прокурор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама