Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8415475 www.bgdnes.bg

Кърлежите хапят бясно

Коронавирусът не ги уплаши, тревни площи масово не са пръскани срещу вредителите

Кърлежите полудяха и бясно нападат хора и домашни любимци.
Лошата комбинация от валежи от дъжд и сняг през последните седмици и грижите на общините за справяне с коронавируса доведоха до неприятна ситуация да има свръхпопулация на вредителите. Проверка на "България Днес" показа, че проблем има в София, Хасково и други областни градове. Въпреки карантината, във Варна започнаха да пръскат, защото и там ситуацията се влошаваше.
"Почти не минава разходка, след която по кучето ми да няма кърлежи. Проблемът настава, когато някой от тях се впие дълбоко и тогава задължително трябва да се посети ветеринарна клиника. Една интервенция струва между 20 и 30 лева. В тези трудни времена не мога постоянно да отделям толкова средства, затова нека общината да вземе мерки и да започне по-ожесточена борба с вредителите", разказа пред "България Днес" стопинан на животно от столичния квартал "Изток".


В края на миналия месец от Столичната община обявиха, че започват пръскане срещу комари, но след окончателно спирането на валежите. Обработките ще започнат с третиране на площи в районите "Илинден", "Възраждане", "Люлин", "Витоша", както и на зелените ивици на основни булеварди в града и др. Обработките срещу кърлежи и гризачи е планирана едва за средата на този месец, като те също се извършват при сухо и топло време. Мнозина стопани на домашни животни са притеснени, че още седмица любимците им ще бъдат в постоянен риск по време на разходките си.
Тревожни апели идват и от Хасково, където според разкази на жители положението в местния парк Кенана е тревожно. "Докато всички са вперили поглед в коронавируса, кърлежите ще ни изядат! Разхождайки кучето ми, успяхме да съберем над 15, като един ухапа и мен. И не е само Кенана, навсякъде са", споделя с тревога Диляна Маринова.
Пръскането срещу кърлежи започна във Варна, въпреки карантината и забраната за разходка в парковете и градинките. Първо общината започва с обществени терени, Морската градина и по-големите парковете в "Аспарухово", "Младост" и "Владиславово". Обработват се и площадките за разходка на кучета.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама