Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8423309 www.bgdnes.bg

Темида попари убиец за бързо освобождаване

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза, а самата възможност да се докопаш до работа не се отваря лесно.

Бившият таксиджия Радослав Давидков бе осъден за убийството на жена си, бизнес дамата Анна Иванова-Давидкова. Това се случи на 13 май 2014 г., когато двамата са в процес на развод, а престъплението бе извършено с макетен нож.

Реклама


Радослав и Анна се женят през 1997 г. Тогава Давидков работи като таксиметров шофьор, а Анна има собствена геодезистка фирма. Бизнесът на съпругата се разраства и семейството разкрива нови фирми. Радослав спира да върти волана и става съдружник на жена си. Финансовата криза от 2008 г. удря семейството и през 2010 г. Анна предлага да се изнесат в Испания, където да се опитат да устроят живота си от нулата. Радослав отказва и Анна заминава с дъщеря им. Отношенията между двамата изстиват. В крайна сметка Анна иска да се разведат, което се отразява много тежко на Радослав и той пробва да се самоубие. Според близките на убитата това било само за да го съжали тя и да му остави по-голям дял от фирмите и имотите.
През май 2014 г. съпругата го моли да й върне „Ауди А8“, което тя му е подарила, защото нейната кола била на ремонт. Той я уговаря да се разходят до вилата край язовир „Искър“, за да покаже тънкостите в карането на аудито. По пътя я кани да се почерпят за рождения му ден, който е след два дни. Носи уиски и бонбони. Сядат на задната седалка. След първата глътка Радослав се нахвърля на жена си. Удря я с юмруци, реже я по главата, лицето, гърдите и тялото с макетен нож, един от пръстите й е счупен със силно усукване. Жената умира от кръвозагуба. Радослав прекарва 17 часа с трупа в колата, преди да бъде арестуван на бензиностанция в София.


Радослав Давидков лежи в Софийския затвор, след като окончателно е осъден на 17 години. Той направи самопризнания, а заради съкратената процедура на две инстанции получи 13 години и 4 месеца решетки. Давидков обжалва присъдата си пред Върховния касационен съд. Което се оказва грешка, защото ВКС връща делото с мотив, че присъдата е ниска, тъй като убийството е извършено с особена жестокост. Крайното решение идва през 2017 година и Радослав Давидков окончателно получава 17 години. Толкова, колкото са били женени с Анна. В Софийския затвор се урежда с работа, която му гарантира по-бързо излизане на свобода. Още на 9 юни 2017 година е назначен като отчетник на половин щат. Убиецът подава молба да бъде назначен на целодневна работа. През януари миналата година тя е удовлетворена и той е назначен на шестдневна работна седмица, по 8 часа. Така приблизително на всеки календарен месец печели седмица по-малко престой зад решетките. Обратът идва на Гергьовден миналата година, когато в панделата е направена внезапна проверка за дрога и други забранени вещества и предмети. Тарашът сред спалното и работното помещение на Давидков дава резултат. Под бюрото на компютъра се оказва, че има скрит мобилен телефон, а затворникът признава, че е говорил по него. Последвалото наказание е извънредно дежурство по поддръжката на чистотата и временно преместване в друг корпус на Софийския затвор. През това време Давидков няма как да изпълнява задълженията си на отчетник, а в същото време управата се усеща, че съгласно заповед на правосъдния министър отчетници могат да бъдат хора с поне средно образование. Давидков е с основно и в крайна сметка е освободен от заеманата длъжност. Той завежда дело срещу разпорежданията в Софийския административен съд, като твърди, че става дума за незаконосъобразни действия. Сега магистратите прекратяват производството и оставят искането без разглеждане, защото преценяват, че няма незаконни действия от ръководството на пандиза. Все пак Давидков може да обжалва решението пред Върховния административен съд в едноседмичен срок, след като получи препис от решението.

Взима общите фирми и ги прехвърля

Относно имуществото на фирмите той почти всичко успя да вземе и да разпродаде, разказа пред „България Днес“ сестрата на убитата Анна - Диана Иванова.
„Сложи свой приятел на общите фирми, които имаха с Анна, и той разпродаде имуществото. Други бяха препродадени на трети лица. Делата приключиха, но без особен успех“, пояснява Диана Иванова. Тя допълва, че близките на Анна успели да запазят само имотите на окървавеното семейство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама