Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8423521 www.bgdnes.bg

Затвореният под карантина Божидар от Добърско: Гледам децата си през прозореца

Жена ми ми носи храна пред вратата, но не мога да я целуна, разкъсван е от мъка мъжът 

Доли ЛУКАНОВА

Да гледаш децата си през прозореца, но да не можеш да ги гушнеш. Съпругата ти да ти носи храна пред вратата, но да не можеш да я целунеш. Това изживява българин, който се връща от чужбина, но заради коронавируса хем е близо до семейството си, хем не може да контактува с него.
Божидар Будин се завръща при близките си в благоевградското село Добърско от гурбет в Германия преди малко повече от седмица. Заразата придобива чудовищни размери за кратко време, което кара българина да предприеме спешни предпазни мерки.
С нетърпение очаква да си е вкъщи, но реалността се оказва различна. От летището вместо топло посрещане у дома Будин и още двама мъже, с които е пътувал извън граница, се налага да се изолират. Гурбетчиите си налагат доброволна карантина, която спазват в къщичка в местност над селото. Новият им дом се намира на има-няма 100 метра от дома на Будин, но мъжете спазват стриктно изолацията и не се срещат със семействата си. Божидар не може да се прибере и да легне в собственото си легло, до жена си, защото се притеснява да не е заразен.
"Искам да целуна жена си, да прегърна децата си, но не мога. Знам, че това е за тяхно добро. Длъжен съм да ги предпазя, затова се изолирах. Това е най-правилното нещо в тази ситуация. Иначе ще пламне цялото село. Нещата ще станат много по-сложни", коментира пред вестника мъжът.
Имотът е собственост на софиянец, който се съгласил безвъзмездно да ги приюти, за да могат всички в селото и близките им да не се притесняват от евентуална зараза. Мъжете са изключително благодарни за жеста. За момента и тримата се чувстват добре и не проявяват симптоми на COVID-19. Уплътняват свободното си време с игри и разговори. Съпругите им носят храна всеки ден, която оставят до оградата на двора. Разменят си поздрави отдалече и отново се разделят.
"Осъзнаваме, че трябва да спазим нужната дистанция за доброто на всички. Остана още малко време и ще се приберем по домовете си. Животът ще продължи. За момента се чувстваме добре, не проявяваме никакви симптоми. Надявам се всичко да е наред", допълва Будин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама