Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8424863 www.bgdnes.bg

Борисов освобождава борда на Българската банка за развитие

Започва масирано тестване в Банско. Търси се начин да се разрешат отново посещенията в паркове и в планината, каза още премиерът

Ще ви кажа нещо, за което не ме питате. Възмутен съм от ББР, каза премиерът Бойко Борисов към края на редовния брифинг на оперативния щаб в Министерския съвет. Той съобщи, че е наредил да освободят борда на Българската банка за развитие. В понеделник стана ясно, че банката е отпуснала кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма.

Реклама

В 12 часа ще се чуя с премиера на Италия и с неговия Мутафчийски, каза още премиерът..

Работим много усилено, но спазвам хубавата българска поговорка да не казвам "хоп" прекалено рано.

В рамките на дни променихме индустрията си. Българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, отколкото велики империи. Болниците на първа линия са презапасени със защитни облекла, обяви Бойко Борисов.

В момента се раздават за всички нуждаещи се от защитни облекла.
Днес ще се изпратят около 100 защитни облекла за Северна Македония. "Лесно е да говориш, че сме братя, но братът се вижда, когато ти е трудно", добави Борисов.

Днес съм разпоредил на щаба да започнат масирано тестване за коронавирус в Банско. Приемаме, че там е едно огнище. Хората там изстрадаха много, бяха 14 дни под карантина. Там бързите тестове ще ни свършат работа. Ще видим колко от хората са изградили антитела, заяви премиерът.

Ще търсим дали има хора, които се преминали през вируса, без да се разболеят, допълни проф. Кантарджиев.

Търсим как отново да позволим посещението на парковете и качването в планината, но не искаме да се стигне до масовото струпване. Чудим се как да го направим, дали по часове, заяви министър-председателят. Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика, каза още Борисов. Той съобщи, че ще говори по този въпрос с патриарха и владиците.

Реклама

Европейската комисия още не може да предостави 1 милион теста за коронавирус, за които България е платила, посочи още премиерът.

Той увери, че в момента, в който дойдат тези тестове у нас, ще се тества масово населението. "Те просто не съществуват на пазара. Физически ги няма", посочи Борисов.

Министър-председателят коментира, че е говорил по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху, който му е казал, че и в Израел няма тестове за коронавирус. По думите му, в момента ПСР тестовете няма откъде да се купят. Борисов посочи, че страната ни все пак съумява да се снабди с по няколко хиляди теста.

Бойко Борисов добави, че България е платила за доставката на 5000 теста на Белгия, но там вече има закон първо тестовете да се осигурят за белгийските нужди.

На въпрос дали футболни отбори нарушават противоепидемиологични мерки, премиерът Борисов отговори, че не е чувал за подобно нещо. "Не съм чул за футболни отбори. Ако има такива, съответно РЗИ-ата да ги накажат, глобят, както всички останали", коментира Борисов.

Той отново призова  през следващите две - три седмици да бъдем дисциплинирани и да спазваме ограниченията.

По повод ограниченията при влизането и излизането в областните градове премиерът напомни, че такива има и в Германия. Ние с българския народ не си играем на жмичка, ние не сме изградили барикади, ние сме сложили по няколко полицаи, които да напомнят на хората, че движение между градовете не е полезно, допълни премиерът и повтори, че се разчита на съзнанието на хората.

В отговор на въпрос за прекратената задгранична командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, за събиране на такса "коронавирус", премиерът каза, че мисли, че с този случай ще се занимае главният прокурор.

 

Реклама
Реклама
Реклама