Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8428127 www.bgdnes.bg

Ген. Мутафчийски към ЦСКА: Не поставяйте хората на риск!

Държавата погва отбора на ЦСКА-София за нелегални групови тренировки по време на извънредно положение. Любителски кадри показаха, че "червените" не спазват указанията на оперативния щаб за борба с коронавируса. Треньори водят подготовка на част от играчите най-необезпокоявано на клубната база в Панчарево. Пред "България Днес" началникът на щаба генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски призна, че не е запознат със случая, но размаха пръст на нарушителите.

"Не ми е известно и затова не мога да взема отношение. Районните здравни инспекции ще реагират, ако има доказателства за нарушения. Те изпълняват тази роля да следят за спазването на забраните. Това не е наша работа. Основното ми послание към ЦСКА и към другите футболни отбори е да не се поставят на риск хората", призова генералът в разговор с медията ни.

Реклама

На снимките, направени от случаен наблюдател, се виждат старши треньорът Милош Крушчич, помощникът му Деян Фияла и кондиционният треньор Кирил Динчев. В заниманието участват шестима от чужденците на отбора - Греъм Кери, Витаутас Черниаускас, Денис Давидов, Вив Соломон-Отабор, Стефано Белтраме и Томи Юрич. Футболистите разцъкват на квадрат, а после играят и джитбол. Любителят папарак е заснел и видео от тренировката със собствен дрон. Премиерът Бойко Борисов също бе запитан по темата на традиционния сутрешен брифинг вчера.

"Не съм чул за футболни отбори, които нарушават забраната. Ако има такива, съответно РЗИ ще трябва да ги накажат, санкционират по начина, по който всички останали хора в България", обяви министър-председателят. "България Днес" потърси и собственика на "червените" Гриша Ганчев по телефона, но той не пожела да коментира създалата се ситуация.

Наша проверка показа, че ЦСКА-София може да олекне със символичната сума от 2000 лева за нарушението. Това гласи точка от Закона за извънредното положение след последните приети промени по него. Депутатите решиха да намалят драстично глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравния министър и местната здравна инспекция. Когато виновникът е едноличен търговец или юридическо лице, ще му се налага имуществена санкция от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв. Очаква се тези дни РЗИ да стартира масови проверки срещу футболните клубове в България за това, дали спазват забраните за групови тренировки. Сред заподозрените в нарушения е и пловдивският "Локомотив".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама