Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8428876 www.bgdnes.bg

На 72 г. правя 3000 коремни преси под карантина

Как тренира уникалният рекордьор Ради Милев

С шипков мармалд и домашни кисели краставички железният БГ пенсионер пробягва 316 км за 48 часа

Българин на 72 години е чудо на медицината. Тялото на пенсионера Ради Милев от Казанлък е тренирано до такава степен, че той успява да тича в шестдневен ултрамаратон, изминавайки общо 711 км. Това е рекорд, непостижим за никой друг човек в света.
Най-доброто постижение за 48-часово бягане отново е на Милев - 316 км. Железният Ради намира начин да поддържа формата дори по време на извънредно положение. Заради епидемията от коронавирус той не може да тича навън, но никой не може да го спре да чупи рекорди дори в скромния му апартамент.

Реклама


„Не се оплаквам - казва шампионът. - Изработил съм си дневен режим за дните под карантина. Освен тренировките намирам време да се грижа и за 8-годишния ми внук, който е кръстен на мен. Всеки ден правя 3000 коремни преси, 300 лицеви опори и няколко хиляди клякания. С малкия Ради учим уроци дистанционно, а през междучасията, които сами сме си определили, го уча да тренира като мен. Справя се отлично.“
Голямата цел на Милев е да чупи един по един собствените си световни рекорди.
„През май в Унгария трябваше да се проведе състезание, на което бях планирал да подобря постижението си за 48-часово бягане - казва ултрамаратонецът. - Вярвам, че мога да пробягам 330-340 км, сегашният ми рекорд е 316 км. Събитието е отложено за септември, но за мен това не е никакъв проблем. Както е казал поетът: Септември ще бъде май.“
Любопитното е, че българският шампион не използва модерните хранителни добавки, които са широко рекламирани навсякъде. Той се храни с натурални нашенски продукти, някои от които произвежда сам на село. По време на 48-часовите бягания Ради никога не спира за повече от пет-шест минути. Обикновено това се случва, когато се налага да отиде до тоалетна. Този вид състезания най-често се провеждат в паркове при т.нар. затворен контур. Въртят се многобройни обиколки по маршрут, дълъг около километър.


„Имам две основни предимства пред конкуренцията - издава Ради. - Повечето участници тръгват много бързо и ме изпреварват доста в началото. Първото ми предимство е, че следвам свой собствен ритъм. Бързам бавно. След като изминат първите 24 часа, огромна част от ентусиастите, които са се напъвали здраво в началото, окапват като есенни листа. Аз си продължавам да тичам в моето темпо. Така лека-полека ги настигам и изпреварвам. В моята възрастова група редовно завършвам първи, но често оставям зад себе си и далеч по-млади състезатели. Второто ми предимство е храната. Не вярвам на енергийните блокчета. Имам си моя система на хранене по време на състезание. С мен пътува съпругата ми и тя действа като мой асистент. По време на обиколките ми дава шипков мармалад, също така пия и много чай от шипки. На състезания ям и кисели краставички, които са мое домашно производство. Изпивам, разбира се, и водата от буркана, в който са стерилизирани. На всеки изминат километър вземам по нещо за хапване. Истината е, че за да мога за 48 часа да пробягам над 316 км, са ми необходими 15 000-16 000 килокалории. Те не могат да се набавят само с храна. Затова организмът трябва да е привикнал да се справя с недостиг на енергия, приемана отвън. И да разчита на собствените си запаси. Един грам мазнини в човешкия организъм е 9 калории. Ако стопя 1 кг мазнина и я превърна в енергия, това са 9000 калории. При шестдневните бягания си позволявам да ям допълнително картофи и ориз. Такъв е начинът да се справи човек с натоваранията в ултрамаратона.“
Постиженията на Милев са официално признати от международната асоциация по този вид спорт. В неговата възрастова група българинът държи световните рекорди на 48-часово бягане и за 6-дневно бягане. На 48 часа първите пет най-добри постижения в света са на Ради. Няма дисцплина, в която някой да има повече от 4 най-добри постижения.
„Роден съм на 6 май, празника на свети Георги Победоносец. Сигурно и затова така съм орисан да се стремя винаги към победата. В родилното съм проплакал през нощта и вероятно това ми помага да се справям лесно с безсънието и да оставам активен до късно. Но най-важното нещо са упоритостта и постоянството. Без тях нищо не става. Основната ми цел е да бъда здрав и да покажа, че човек може много повече от това, което си мисли. Ограниченията са само в главата и в мислите ни. При достатъчна воля и добра мотивация може да се постигне много не само в спорта, а и във всяка една област. Вярвам, че всеки трябва да открие и изкачи своя собствен Еверест! Да постигне максималното в областта, в която е най-добър.“

Големите постижения

Ради Милев никога не се уморява да постаяв рекорди. Прави 3634 клякания за 1 час и 17 004 клека за 6 часа, когато е на 65 години.

Постижението е документирано с видеозапис. Признати са му световни рекорди за брой клякания за определено време - за 1 и за 6 часа. По време на 10-дневно бягане в Ню Йорк успява да изтича 1012 км. Поставял е световни рекорди в ултрамаратон в Чехия, Румъния и Унгария.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама