Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8428949 www.bgdnes.bg

Лъжец №1 на България Никола Войнов: Който се смее, дълго живее

С 275 лв. пенсия пия, пея и веселя народа

КОЙ Е ТОЙ

Никола Войнов е роден в село Байлово преди 75 години. Съсед е на покойния дядо Добри, наричан светеца от Байлово. Наскоро Войнов издаде книга за благочестивия старец, наречена „Добре Добрев. Спомени зад оградата“. Никола Войнов спечели титлата за най-голям шегаджия в сърцето на хумора Габрово. Как лъжец №1 на България изкарва карантината и защо с веселие и смях ще живеем по-дълго - четете в следващите редове.

- Г-н Войнов, как минава при вас самоизолацията в условията на епидемия?
- Имам козички и овчици, за които се грижа. Помагам и на сина ми, който също се занимава с животни. Внучетата ми са вкъщи и се грижа за тях, тъй като не са на детска градина. Едното е на 5, другото е на 3 години. Но най-много чета. От 2004 г. съм по сцените на участия. Препрочитам спомени, лакърдии, пиша нови. Мъча се колкото мога да давам кураж на децата и да им казвам, че няма страшно. Ще се пазим и това е. Най-голямо удоволствие са ми животните. Да съм с тях сред балкана. Да пекне слънчице, да слушам птичките. Да ми е драго на душата. Но и те чувстват някак, че има нещо.
- Напълни ли се Байлово с хора?
- Да, имаме много гости в селото. Напълни се. Навсякъде коли. Това е хубаво, но да са за постоянно. Природата си знае своето. Може да греша, но всяка млада душичка се качи в количка. Пред всяка къща по 2-3 коли. Като ходя в София, гледам пред блоковете кола до кола. И такъв смог. Викам си - как дишат тия хора тук. 15 минути стоях на спирката на Орлов мост, главата ми се завъртя и щях да припадна. Никой почти не сади дръвчета. Зарязахме земята, гората, кладенците за пуста печалба.
- На 1 април нямаше традиционния фолклорен фестивал в селото „Който се смее, дълго живее“, посветен на хумора и шегата, какво беше усещането?
- За 16 години досега никога не е имало прекъсване. С голяма мъка го преживяхме. С такова желание децата се готвиха и като узнаха, станаха унили. Но аз давам кураж, като се освободим от това зло, през летните месеци да го проведем. Ние 500 години сме робували, но без песни и музика не е било. В най-тежките моменти и времена на нашата история всички победи и битки са превзети с песен и ура на уста. Слава Вам, български юнаци! Гордеем се с вас! България, моя мила родна страна, ти си малка и красива. Много неща си видяла и в най-трудните години Левски, Ботев, Вазов и Вапцаров родила. Преди доста години птичи грип премина, прелете от север и някъде на юг умре. После крава полуде. Луда, луда, ама мляко дава. Справихме се и с този вирус. Дойде грип и по козите. Окапаха им брадите. Дойде и свински грип. Всяка кошара попари, прасета квичат, буркани хвърчат, но мина и тази олелия. Дойде по дивите прасета африканска чума. Чума има, чума! В нашата ловна дружинка, опазил ни Бог - нямахме болно от тази чума. Даже седя на една пусия и идват към мен 10-12 прасета. А само едно се движи съмнително. Ходи малко на една страна, малко на завой. Помислих си, че може да е чумаво. Гръмнах и то падна. Одрахме го и видяхме, че това прасе е с три ребра повече от лявата страна. Няма в него чума.
- Сега как ще се справим с новата зараза?
- Отмина чумата, дойде коронавирус - Царска или Оскарска е, ще видим. Българина не го плаши нищо. Пее, пие, свири и се весели. С грозданка, сланинка домашна, чака празник Велик да дойде и на сцена да се изяви. На първи април в дом-паметник „Елин Пелин“ вирус-бацил се скрил. Генерал Мутафчийски открил и на министър Ананиев доложил. Министър Ананиев фестивала забранил и дома затворил. Но сърцата и душите не могат да затворят. Дори да ни поръсят и с атом, ние ще се отърсим. Пак ще пеем, ще свирим и народа веселим. Живота с този вирус е къс и трябва да го живеем с дух и хъс. Така ще се преборим и с този вирус - песни, музика и веселия. И аз имах вирус, ама го направих на чироз. Аз мога да разказвам хуморески, вицове, шеги, лични веселяшки истории. Музикант и свирец съм. А какво е празник без музика? Като мъж без парици, бостан без любеници, войници без лъжици, цигулки без жици и жена без ц*ци - цигари. Мога да свиря на двуянка, дудук, окарина, кларинет, тъпан и кавал. Като свиря, не мога да говоря, а като говоря, не мога да свиря. Аз се гордея, че съм се родил в това хубаво и китно село Байлово. В него са се родили писателят Елин Пелин, дедо Добре Светеца и Кольо Войнов-Лъжеца.
- Какво е вашето послание?
- Поздравявам всички шегаджии, висаджии, хумористи, артисти, разказвачи, веселяци и зевзеци начело с моя колега и приятел Шкумбата. Бог ще запази България и света от това невидимо зло. С 275 лв. пенсия пия, пея и живея. Който пие, пее и свири, зло не мисли. А пък кой го слуша - да му мисли.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама